1. 10.–8. 10. 2024
Svetlobna Jupiter in Uran potujeta pred zemeljskim ozvezdjem Bika. Toplotni Pluton potuje pred zemeljskim ozvezdjem Kozoroga. Pred zemeljskim ozvezdjem Device potujeta Sonce in toplotni Merkur. Svetlobna Venera je pred svetlobnim ozvezdjem Tehtnice. Pred svetlobnim ozvezdjem Vodnarja je toplotni Saturn. Vodni Mars se 2. oktobra prestavi izpred svetlobnega ozvezdja Dvojčkov pred vodno ozvezdje Raka, kjer bo ostal do konca leta. Pred vodnim ozvezdjem Rib potuje vodni Neptun. Dva vodna planeta sta pred vodnimi ozvezdji. V prvi polovici oktobra se bosta pogajala za premoč svetlobna Venera, ki bo pred svetlobno Tehtnico in bo z dvema svetlobnima trigonoma skrbela za sončne dni, ter vodni Mars, ki bo pred vodnim ozvezdjem Raka ojačal svojo moč in posredoval vodni element, zato lahko pričakujemo plohe in nevihte.
Lunina pot je v padajočih lokih, čas za pobiranje korenovk in gomoljnic ter obdelavo zemlje – pohitimo, dokler so tla še sorazmerno suha.
Torek do 11. ure: luna pred toplotnim ozvezdjem Leva, ugodno za plodovke in seme.
To je zadnji ugoden termin za spravilo semenskih posevkov z naših vrtov, če želimo kakovostno seme, ki bo kalilo več let. Pozneje pobrani plodovi bodo težje dozoreli, zato bo to seme hitro izgubilo kaljivost (eno do maksimalno dve leti).
Ponavljam: ravno tako poberemo dorasle plodove za prehrano. Te lahko še shranjujemo na sobni temperaturi, kjer bodo še zoreli. Rastline plodovk, ki so še vitalne in imajo zasnovo plodov, zaščitimo pred dežjem in prihajajočimi ohladitvami. Vedeti moramo, da papriko pri 5 °C že zebe, če želimo rastline še obdržati, jim naredimo strehico, da ne bodo stale v vodi in bodo zaščitene pred hladnim zrakom. Prav tako poberemo vse dorasle buče in kumare. Tiste, ki so dozorele, lahko spravimo na suh prostor s temperaturo nad 10 °C, tiste, ki so še mlade, pa čim prej porabimo, da ne bodo začele gniti. Vse presežke zelenjave lahko očistimo, zrežemo in podušimo ter zalijemo s paradižnikovo mezgo, ki bo kot konzervans varovala našo omako pred vretjem. Če vroče polnimo v steklene kozarce in nato postavimo še v pečico na 140 °C za eno uro, bodo naše omake počakale na polici v shrambi tja v pomlad. Vedno začnemo z zelenjavo, ki jo je treba najdlje kuhati, nato pa dodajamo tisto, ki jo kuhamo manj časa. Tako bomo imeli na koncu vso zelenjavo enako kuhano.
Celoten setveni koledar vas čaka v reviji Jana, št. 40, 1. oktober 2024.