Nasveti

Recept na preizkušnji: Acquacotta

Lara Jelen
2. 9. 2024, 06.00
Deli članek:

Za tem zanimivim neznanim imenom se skriva res preprosta jed polnega okusa. Acquacotta je toskanska zelenjavna juha z jajcem. Spominja na bosanski lonec, le da je še boljša. Mi smo ji dodali stročji fižol. Tekst: L. J. foto: SHUTTERSTOCK

Shutterstock
Acquacotta

Sestavine

  • 1 velika čebula
  • 3 stebla zelene (uporabite tudi liste)
  • 600 g olupljenih in na koščke narezanih paradižnikov (lahko iz pločevinke)
  • 2 korenčka
  • 800 ml zelenjavne ali piščančje jušne osnove (lahko uporabite kocko)
  • 1 ali 2 pesti stročjega fižola
  • nekaj sladkih feferonov
  • sol in mlet poper
  • oljčno olje
  • 4 jajca
  • 4 rezine popečenega kruha
  • parmezan

Priprava

1. Čebulo olupimo in sesekljamo. Steblo zelene narežemo na koščke, liste pa na grobo nasekljamo.
2. V posodi na olju prepražimo čebulo in zeleno. Dodamo še stročji fižol, na kolobarje narezan korenček in na trakce narezane sladke feferone.
3. Solimo, popramo in zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo tako dolgo, da se stročji fižol nekoliko omehča in voda (jušna osnova) nekoliko povre.
4. V lonec zdaj dodamo na koščke narezane paradižnike. Sestavine dobro premešamo, nato pa posodo pokrijemo in kuhamo še kakšnih 30 minut, da juha postane nekoliko gostljata. Občasno premešamo.
5. Čisto na koncu v juho s kuhalnico naredimo 4 jamice in vanje ubijemo jajca. Jajca posolimo in popopramo, nato pa lonec še zadnjič pokrijemo in pustimo, da se jajca kuhajo približno 5 minut.
6. Juho zdaj razdelimo v globoke krožnike, vsakemu dodamo kos kruha in juho posipamo z naribanim parmezanom.

NAMIG

Prav nič ne bo narobe, če v juho dodate še kakšno drugo zelenjavo, ki jo imate radi. Nekateri ji dodajo tudi gobice.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 35, 27. avgust 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!