Doma smo imeli poseben recept za vlaganje gobic v olje, ki je preprost, a zagotavlja odličen izdelek. Kdo bi vedel, od kod je prišel, a v maminem zvezku z recepti je vztrajal dolga desetletja. Olje je moralo biti domače in najboljše kakovosti. Po navadi smo ga prinesli s katere od primorskih tržnic. Tudi gobice so bile skrbno izbrane, samo manjše in popolnoma zdrave, ki jih je bilo mogoče dobro očistiti. Nekatere smo prerezali, druge so ostale cele. V obdobju izobilja gob smo jih največ vložili v kis, v olje pa le nekaj kozarčkov. Gobice v olju, ki res niso vsakdanja jed, smo si privoščili okrog božiča ob katerem od boljših obrokov.
Ne le videz in okus, prednost takšnega vlaganja je tudi v tem, da je mogoče aromatično olje do zadnje kapljice porabiti v omakah in juhah. Če mu dodamo nekaj suhega timijana, tako pravijo poznavalci, res čarobno zadiši po gozdu.
Sestavine
- 1 kg očiščenih (kajpak užitnih) gob
- 500 ml kakovostnega oljčnega olja
- 500 ml belega vinskega kisa
- 250 ml vode
- 1 žlička soli
- 3 suhi lovorovi listi
- nekaj poprovih zrn, po želji tudi druge začimbe
Priprava
Gobe temeljito očistimo. Večje narežemo na kose, manjše lahko pustimo cele. V posodi zavremo vodo, sol in kis, nato v mešanici od 5 do 10 minut kuhamo gobe. S penovko jih poberemo iz tekočine ter preložimo na čist kuhinjski prtiček, ne da bi se jih dotikali. Tako naj se ohladijo in nekoliko osušijo.
Manjše kozarčke prekuhamo v vroči vodi, nato vanje z žlico ali pinceto nalagamo gobe. Teh ne tlačimo, ampak jih nalagamo po plasteh in pri tem zalivamo z oljem. Pazimo, da iz kozarca uidejo vsi zračni mehurčki. Med gobe dodamo nekaj poprovih zrn ali manjše lovorove liste.
Kozarce tesno zapremo in jih pustimo vsaj mesec ali dva, da se gobe prepojijo z oljem in da se razvije pravi okus. Hranimo jih v hladnem in temnem prostoru. Ko jih odpremo, jih je najbolje hitro porabiti, zato je priporočeno vlaganje v manjše kozarce. Tudi olje lahko porabimo za pripravo jedi – do zadnje kapljice.
OKVIR: Odličen in nadvse uporaben je tudi recept za shranjevanje gob z maslom. Gobe očistimo in narežemo, nato pa jih samo za minuto damo v ponev z raztopljenim maslom, da jih to obda in ga gobe vsrkajo. Tako se 'zaščitijo' pred mrazom. Zložimo jih v posodice in zamrznemo. Ko jih želimo uporabiti, jih preprosto dodamo v jedi, na primer omake ali enolončnice, ki jih bo dišeče maslo z okusom gob še izboljšalo.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 33, 13. avgust 2024.