Nasveti

Recept na preizkušnji: V olju vložene gobice

S.M.
19. 8. 2024, 03.00
Deli članek:

»Tega pa bomo odprli za katerega od praznikov,« je skoraj slovesno zavzdihnila mama, ko je v roke vzela kozarček gobic, vloženih v olje. Sestavine so bile kot umetnina, pisana in raznovrstna, z jasnimi oblikami gobic, popra in lovorja, harmonična in privlačna že na videz.

Profimedia
V olju vložene gobice

Doma smo imeli poseben recept za vlaganje gobic v olje, ki je preprost, a zagotavlja odličen izdelek. Kdo bi vedel, od kod je prišel, a v maminem zvezku z recepti je vztrajal dolga desetletja. Olje je moralo biti domače in najboljše kakovosti. Po navadi smo ga prinesli s katere od primorskih tržnic. Tudi gobice so bile skrbno izbrane, samo manjše in popolnoma zdrave, ki jih je bilo mogoče dobro očistiti. Nekatere smo prerezali, druge so ostale cele. V obdobju izobilja gob smo jih največ vložili v kis, v olje pa le nekaj kozarčkov. Gobice v olju, ki res niso vsakdanja jed, smo si privoščili okrog božiča ob katerem od boljših obrokov.

Ne le videz in okus, prednost takšnega vlaganja je tudi v tem, da je mogoče aromatično olje do zadnje kapljice porabiti v omakah in juhah. Če mu dodamo nekaj suhega timijana, tako pravijo poznavalci, res čarobno zadiši po gozdu.

Sestavine

  • 1 kg očiščenih (kajpak užitnih) gob
  • 500 ml kakovostnega oljčnega olja
  • 500 ml belega vinskega kisa
  • 250 ml vode
  • 1 žlička soli
  • 3 suhi lovorovi listi
  • nekaj poprovih zrn, po želji tudi druge začimbe

Priprava

Gobe temeljito očistimo. Večje narežemo na kose, manjše lahko pustimo cele. V posodi zavremo vodo, sol in kis, nato v mešanici od 5 do 10 minut kuhamo gobe. S penovko jih poberemo iz tekočine ter preložimo na čist kuhinjski prtiček, ne da bi se jih dotikali. Tako naj se ohladijo in nekoliko osušijo.

Manjše kozarčke prekuhamo v vroči vodi, nato vanje z žlico ali pinceto nalagamo gobe. Teh ne tlačimo, ampak jih nalagamo po plasteh in pri tem zalivamo z oljem. Pazimo, da iz kozarca uidejo vsi zračni mehurčki. Med gobe dodamo nekaj poprovih zrn ali manjše lovorove liste.

Kozarce tesno zapremo in jih pustimo vsaj mesec ali dva, da se gobe prepojijo z oljem in da se razvije pravi okus. Hranimo jih v hladnem in temnem prostoru. Ko jih odpremo, jih je najbolje hitro porabiti, zato je priporočeno vlaganje v manjše kozarce. Tudi olje lahko porabimo za pripravo jedi – do zadnje kapljice.   

OKVIR: Odličen in nadvse uporaben je tudi recept za shranjevanje gob z maslom. Gobe očistimo in narežemo, nato pa jih samo za minuto damo v ponev z raztopljenim maslom, da jih to obda in ga gobe vsrkajo. Tako se 'zaščitijo' pred mrazom. Zložimo jih v posodice in zamrznemo. Ko jih želimo uporabiti, jih preprosto dodamo v jedi, na primer omake ali enolončnice, ki jih bo dišeče maslo z okusom gob še izboljšalo.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 33, 13. avgust 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast