Nasveti

Recept na preizkušnji: V olju vložene gobice

S.M.
19. 8. 2024, 03.00
Deli članek:

»Tega pa bomo odprli za katerega od praznikov,« je skoraj slovesno zavzdihnila mama, ko je v roke vzela kozarček gobic, vloženih v olje. Sestavine so bile kot umetnina, pisana in raznovrstna, z jasnimi oblikami gobic, popra in lovorja, harmonična in privlačna že na videz.

Profimedia
V olju vložene gobice

Doma smo imeli poseben recept za vlaganje gobic v olje, ki je preprost, a zagotavlja odličen izdelek. Kdo bi vedel, od kod je prišel, a v maminem zvezku z recepti je vztrajal dolga desetletja. Olje je moralo biti domače in najboljše kakovosti. Po navadi smo ga prinesli s katere od primorskih tržnic. Tudi gobice so bile skrbno izbrane, samo manjše in popolnoma zdrave, ki jih je bilo mogoče dobro očistiti. Nekatere smo prerezali, druge so ostale cele. V obdobju izobilja gob smo jih največ vložili v kis, v olje pa le nekaj kozarčkov. Gobice v olju, ki res niso vsakdanja jed, smo si privoščili okrog božiča ob katerem od boljših obrokov.

Ne le videz in okus, prednost takšnega vlaganja je tudi v tem, da je mogoče aromatično olje do zadnje kapljice porabiti v omakah in juhah. Če mu dodamo nekaj suhega timijana, tako pravijo poznavalci, res čarobno zadiši po gozdu.

Sestavine

  • 1 kg očiščenih (kajpak užitnih) gob
  • 500 ml kakovostnega oljčnega olja
  • 500 ml belega vinskega kisa
  • 250 ml vode
  • 1 žlička soli
  • 3 suhi lovorovi listi
  • nekaj poprovih zrn, po želji tudi druge začimbe

Priprava

Gobe temeljito očistimo. Večje narežemo na kose, manjše lahko pustimo cele. V posodi zavremo vodo, sol in kis, nato v mešanici od 5 do 10 minut kuhamo gobe. S penovko jih poberemo iz tekočine ter preložimo na čist kuhinjski prtiček, ne da bi se jih dotikali. Tako naj se ohladijo in nekoliko osušijo.

Manjše kozarčke prekuhamo v vroči vodi, nato vanje z žlico ali pinceto nalagamo gobe. Teh ne tlačimo, ampak jih nalagamo po plasteh in pri tem zalivamo z oljem. Pazimo, da iz kozarca uidejo vsi zračni mehurčki. Med gobe dodamo nekaj poprovih zrn ali manjše lovorove liste.

Kozarce tesno zapremo in jih pustimo vsaj mesec ali dva, da se gobe prepojijo z oljem in da se razvije pravi okus. Hranimo jih v hladnem in temnem prostoru. Ko jih odpremo, jih je najbolje hitro porabiti, zato je priporočeno vlaganje v manjše kozarce. Tudi olje lahko porabimo za pripravo jedi – do zadnje kapljice.   

OKVIR: Odličen in nadvse uporaben je tudi recept za shranjevanje gob z maslom. Gobe očistimo in narežemo, nato pa jih samo za minuto damo v ponev z raztopljenim maslom, da jih to obda in ga gobe vsrkajo. Tako se 'zaščitijo' pred mrazom. Zložimo jih v posodice in zamrznemo. Ko jih želimo uporabiti, jih preprosto dodamo v jedi, na primer omake ali enolončnice, ki jih bo dišeče maslo z okusom gob še izboljšalo.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 33, 13. avgust 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025