Zadnji dan v juliju smo slavili avokado. Takrat je v Kaliforniji, kjer ga Američani pridelajo največ, vrhunec njegove sezone. Daleč so časi, ko smo ga s tortiljinim čipsom uživali zgolj v gvakamolu. Avokado je osvojil svet in naše krožnike.
Avokado na žaru s paradižnikom in mangovo omako
Sestavine
1 mango
2 žlički dijonske gorčice
4 žlice sladke čilijeve omake
3 vejice svežega peteršilja
sok 1 limete
4 paradižniki
1 rdeča čebula
2 mladi čebuli
sol po okusu
mlet poper po okusu
1 žlica olivnega olja
4 avokadi
Priprava
1. Mango olupite, izrežite koščico in ga narežite na koščke. Dodajte dijonsko gorčico, sladko čilijevo omako, peteršilj, limetin sok in zmešajte do gladkega.
2. Opran paradižnik na drobno narežite, olupljeno rdečo čebulo in mlado čebulo na drobno sesekljajte in zmešajte s paradižnikom.
3. Paradižnikovo mešanico začinite s soljo in poprom ter pokapajte z oljčnim oljem. Vse skupaj na rahlo premešajte. Avokado prerežite na pol in odstranite koščico.
4. Polovice avokada na vročem žaru pecite približno 3 minute. Nato avokade napolnite s paradižnikovo salso in jih pokapajte s pripravljeno mangovo omako.
Kruhki z avokadom in dimljenim lososom
Sestavine
2 kosa zrelega avokada
80 g graha
sok polovice limone
1 pest suhega paradižnika (vloženega v olju)
2 žlički kaper
sol
poper
8 rezin kruha
160 g rezin dimljenega lososa
mikrozelenje graha za dekoracijo (in dodaten užitek ob ugrizu)
Recept za kruhke in druge recepte najdete v reviji Jana, št. 31, 30. julij 2024.