Sestavine
- 1,5 kg svežih klapavic
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 čebula
- 4 stroki česna
- manjši šopek peteršilja
- 4 žlice drobtin
- 250 ml pasiranega paradižnika
- 2 dl belega vina
Priprava
1. Školjke temeljito očistimo in operemo. Uporabimo samo zaprte školjke, odprte zavržemo.
2. V široki kozici ali ponvi najprej segrejmo olje in dodamo sesekljano čebulo. Pražimo, da postekleni, nato dodamo še sesekljan česen in peteršilj ter na hitro še malo popražimo.
3. Dolijemo pasiran paradižnik in belo vino ter dodamo krušne drobtine. Kuhamo, da zavre.
4. Dodamo školjke, pokrijemo in kuhamo na visokem ognju 5 minut. Školjke nato dobro premešamo, da jih oblije omaka, in pokrito kuhamo še nadaljnjih 5 minut. Zdaj velja nasprotno kot na začetku zgodbe. Užitne so školjke, ki so se med kuhanjem odprle. Tiste, ki se niso, zavržemo.
Ne solimo!
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 26, št. 27, 2. julij, 2024.