Nasveti

Dubajski čokoladni flancati kuharice Ane

Lara Jelen
26. 2. 2025, 08.30
Deli članek:

Ana Žontar Kristanc, ki jo bralci poznate tudi pod njeno kulinarično znamko Anina kuhinja, pri snovanju pustnih receptov misli na vse.

Osebni arhiv
Pustne dobrote ane Žontar kristanc

Imate raje slano? Prav, pripravite si ocvirkove flancate. Ste bolj za sladko in ste med tistimi, ki se zadnje tedne po trgovinah prerivajo za dubajsko čokolado? Potem morate obvezno preizkusiti njen recept za dubajske flancate. Kdor se navdušuje nad obojim, sladkim in slanim, pa naj si pripravi slastne snikers krofe.

Dubajski čokoladni flancati

Sestavine

 za testo:

700–740 gramov bele moke
2,5 dcl mleka
80 gramov sladkorja
1 polna čajna žlička soli (8 gramov)
1 kocka svežega kvasa (40 gramov)
100 gramov masla sobne temperature
3 jajca
5–7 žlic ruma

Sestavine za pistacijev kadaif:
2 žlici masla
50 ml rastlinskega olja
200 gramov rezancev kadaif
400 gramov pistacijevega namaza
1 čajna žlička vaniljeve paste ali arome

Preostale sestavine:
1 jajce za premaz
300 gramov mlečne čokolade
1 žlica čokoladnega namaza na flancat
2 pesti grobo narezanih pistacij

Osebni arhiv
Dubajski čokoladni flancati

Priprava

1. Maslo in olje segrejemo, da se maslo lepo stopi. Dodamo nadrobljene rezance kadaif in pražimo, da postanejo zlato rjavkasto zapečeni. Ploščo ugasnemo in dodamo pistacijev namaz in vaniljevo pasto. Premešamo in ohladimo.

2. Moko presejemo v skledo. Mleko razdelimo na dva dela in ju pogrejemo do toplega. V en del dodamo žličko sladkorja, premešamo in nadrobimo kvas. Pustimo vzhajati 10–15 minut. V drug del mleka damo preostali sladkor in maslo ter rum. Pustimo stati 10–15 minut.

3. Jajca stepemo.

4. V moko najprej vmešamo vzhajan kvas. Ko je vmešan, dodamo sol, nato pa sladko mleko z maslom in nazadnje še jajca. Gnetemo ali mešamo s kuhinjskim robotom vsaj 15 minut, najbolje kar 20. Če je testo preveč lepljivo, dodamo še maksimalno 40 gramov moke. Mora pa biti mehko.

5. Po gnetenju oblikujemo hlebček, malo ga pomokamo in pustimo vzhajati 45 minut. Po tem času ga razvaljamo v pravokotnik ali kvadrat debeline dveh centimetrov in zrežemo na pravokotnike. Vsakemu zarežemo dva reza in jih odložimo na papir za peko. Pustimo jih vzhajati 30 minut.
6. Vzhajane premažemo s stepenim jajcem in položimo v segreto pečico na 200 stopinj (zgoraj/spodaj) na zgornjo tretjino za 12–14 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Pečene ohladimo.

7. Čokolado stopimo na vodni kopeli.

8. Ohlajene flancate razpolovimo. Spodnji in zgornji del premažemo s čokoladnim namazom. Na spodnji del naložimo pistacijev kadaif. Zgornji del potopimo v stopljeno čokolado in z njim pokrijemo spodnji del. Okrasimo z narezanimi pistacijami in počakamo, da se čokolada strdi, preden postrežemo.

 Recepta za snikers krofe in pa ocvirkove fancate vas čakata v reviji Jana, št. 8, 25. februar 2025.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!