Nasveti

Iz babičine shrambe: Vrtnarjeva zelenjavna juha

Metka McCully Žigon
29. 5. 2024, 17.00
Deli članek:

Tale juha je najboljša iz mlade vrtne zelenjave. Prvi grah, korenček, mlad krompir, šparglji – polno vitaminov, mineralov, zdravja in okusa. Če pomladne zelenjave še nimate, vzemite zamrznjeno ali pač tisto, ki vam je na voljo.

Shutterstock
Vrtnarjeva zelenjavna juha

Sestavine
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 2–3 korenčki
- 2 stebli zelene
- 2–3 krompirji
- 3–5 špargljev
- 1 skodelica graha (če še nimate mladega, bo v redu tudi zamrznjen)
- 100 ml sladke smetane
- 1,5 l juhe ali vode
- sol, poper
- 1/2 žličke sladke paprike, 1/4 žličke kurkume v prahu
- malo origana, timijana in rožmarina

Priprava
1. Čebulo sesekljajte in popražite, da postekleni, dodajte česen, nato narezan korenčke, zeleno, beluše in krompir. Zelenjava naj bo narezana na manjše koščke. Dodajte začimbe po lastnem okusu.
2. Malo prepražite, nato zalijte z juho in smetano. Kuhajte približno 20 minut, da se zelenjava zmehča.
3. Dodajte še grah in kuhajte še od 3 do 5 minut.
4. S paličnim mešalnikom malo zmeljite, a ne preveč, tako da del zelenjave ostane še v koščkih.
5. Potresite s svežim sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom in postrezite.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 22, 28. maj, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!