Pečen krompir s sirom in slanino
Sestavine
- 1 žlica olivnega olja
- 25 g masla
- 1 velika čebula
- 150 g rezin slanine
- 6 srednje velikih mladih krompirjev, kuhanih in neolupljenih
- sol
- mlet črni poper
- 2 žlici smetane
- 200 g naribanega sira, npr. edamca in čedarja,
- šopek peteršilja, na drobno sesekljanega
Priprava
1. V ponvi segrejemo olje in polovico masla, dodamo na drobno sesekljano čebulo in pražimo do zlatorjave barve. Čebulo odstranimo iz ponve in v to stresemo sesekljano slanino. Vse skupaj damo na stran.
2. Krompir narežemo na polovice in vsako polovico previdno izdolbemo, prenesemo v skledo ter temeljito zmešamo s preostalim zmehčanim maslom in smetano. Začinimo s soljo in poprom ter dodamo prepraženo čebulo in slanino, tri četrtine sira in peteršilj.
3. Izdolbene krompirje napolnimo s pripravljeno mešanico, potresemo s preostalim sirom in za 10–15 minut postavimo v pečico na program za peko na žaru.
Še več slastnih receptov iz krompirja vas čaka v nadaljevanju prispevka.
Objavljeno v reviji Jana, št. 22, 28. maj, 2024.