Nasveti

Slava krompirju!

Lara Jelen
29. 5. 2024, 16.45
Posodobljeno: 29. 5. 2024, 20.03
Deli članek:

Ta teden slavimo skromnega junaka, ki ima na milijarde oboževalcev: 30. maj je mednarodni dan krompirja.

Profimedia
Pečen krompir s sirom in slanino

Pečen krompir s sirom in slanino

Sestavine

  • 1 žlica olivnega olja
  • 25 g masla
  • 1 velika čebula
  • 150 g rezin slanine
  • 6 srednje velikih mladih krompirjev, kuhanih in neolupljenih
  • sol
  • mlet črni poper
  • 2 žlici smetane
  • 200 g naribanega sira, npr. edamca in čedarja,
  • šopek peteršilja, na drobno sesekljanega

Priprava

1. V ponvi segrejemo olje in polovico masla, dodamo na drobno sesekljano čebulo in pražimo do zlatorjave barve. Čebulo odstranimo iz ponve in v to stresemo sesekljano slanino. Vse skupaj damo na stran.

2. Krompir narežemo na polovice in vsako polovico previdno izdolbemo, prenesemo v skledo ter temeljito zmešamo s preostalim zmehčanim maslom in smetano. Začinimo s soljo in poprom ter dodamo prepraženo čebulo in slanino, tri četrtine sira in peteršilj.

3. Izdolbene krompirje napolnimo s pripravljeno mešanico, potresemo s preostalim sirom in za 10–15 minut postavimo v pečico na program za peko na žaru.

Še več slastnih receptov iz krompirja vas čaka v nadaljevanju prispevka.

Objavljeno v reviji Jana, št. 22, 28. maj, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!