Nasveti

Iz babičine shrambe: Slani piškoti z zelišči

Metka McCully Žigon
19. 5. 2024, 06.00
Deli članek:

To so zelo okusni slani piškotki, ki se priležejo ob kozarčku vina ali penine. Vsi jih imajo radi. Priprava je na pogled bolj komplicirana, kot je v resnici. Naredimo običajno piškotno testo, ki mu dodamo na fino riban sir in sesekljana sveža zelišča. Uporabimo le eno zelišče, na primer baziliko, timijan ali rožmarin, ali pa kombiniramo različna.

Shutterstock
Slani piškoti z zelišči

Sestavine

·         1 1/2 skodelice (skodelica je 250 ml) moke

·         ½ skodelice naribanega parmezana

·         ½ skodelice naribanega običajnega sira (dolinar, samostanski …)

·         2 veliki žlici svežih sesekljanih zelišč (bazilika ali rožmarin ali timijan)

·         ½ čajne žličke soli

·         ½ zavitka (125 g ) zmehčanega masla

·         2 žlici sladke smetane

·         sveži listi zelišč za okrasitev (bazilika, rožmarin, origano, rman, žajbelj ...)

·         1 jajčni beljak (za premaz)

Priprava
1. V skledo dajte moko, sol, sesekljana zelišča, naribane sire in maslo. Na hitro zgnetite v testo. Če je presuho, dodajte 1 ali 2 žlici sladke smetane. Nekateri vržejo vse sestavine v mešalnik  in imajo testo v hipu narejeno. Sama ga zamesim na roko, ker sem tega bolj vajena.
2. Po receptu bi sedaj morali pustiti testo počivati na hladnem vsaj od pol ure do eno uro. Sama ga kar takoj zvaljam med dvema listoma peki papirja na debelino pol centimetra. Z modelčki izrežite testo in piškote previdno položite na pekač, obložen s peki papirjem.
3. Če želite še posebno lepe piškote in če se vam ljubi komplicirati, lahko na vsak piškot položite svež zeliščni list. Uporabite lahko baziliko, žajbelj, origano, timijan, rožmarin, rman …, lahko tudi cvetove. Lepo izpadejo cvetovi ognjiča. Priporočam, da okrašene piškote premažete z razžvrkljanim beljakom, da bodo cvetovi obdržali lepo obliko in ostali na mestu.
4. Pecite v ogreti pečici na 160 stopinjah Celzija 20 minut. Nato vzemite pladenj iz pečice in pustite vsaj pol ure, da se vse skupaj malo ohladi, preden postrežete. Prijajo rahlo mlačni in tudi hladni.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 20, 14. maj, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!