Recept je zelo prilagodljiv, v juho vključimo zelišča, ki jih imamo na razpolago. V moji okolici na primer ne uspeva čemaž, ki ga sicer res obožujem, zato pa nabiram česnovko, ki je je tod okrog v izobilju.
Sestavine
- približno 200 g različnih zelišč ali manjši šopek vsakega. Prizadevajte si uporabiti vsaj sedem zelišč, recimo koprive, ozkolistni trpotec, divje šparglje, hmeljeve poganjke, čemaž ali
česnovko, bršljanasto grenkuljico, peteršilj, drobnjak, pehtran (damo ga malo, ker ima zelo močno aromo), meto, rmanove listke …
- 1 čebula ali 1 manjši por (še bolje, ker je slajši)
- 1,5 l juhe (ali voda in jušna kocka – po možnosti domača)
- 1 žlička masla
- 2 žlički moke
Po želji še:
- 2 žlici kisle smetane
- popečene kruhove kocke
- cvetovi trobentic, marjetic za okras
Priprava
1. Zelišča preberemo, operemo in na grobo sesekljamo.
2. V loncu na žlički masla podušimo sesekljan por in nato dodamo zelišča. Pražimo in dušimo 5 minut oziroma dokler ne ovenijo in voda, ki jo oddajo, ne izpari.
3. Poprašimo z nekaj žličkami moke in zalijemo z juho. Kuhamo 10–15 minut.
4. S paličnim mešalnikom juho zmiksamo v enotno gladko zmes. Po okusu dodamo sol in poper, in če želimo, še žličko masla.
5. Razporedimo po krožnikih in po želji damo še malo kisle smetane, kruhove kocke ter okrasimo s cvetovi marjetic ali trobentic.
OPOZORILO
Nabirajte le rastline in zelišča, ki jih dobro poznate.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 16., 16. april, 2024.