Regratov med
Potrebujemo liter pravkar odprtih regratovih cvetov, 3 kg sladkorja, 6 neškropljenih limon. Cvetove kuhamo v dobrih dveh litrih vode kar od dve do tri ure, nato precedimo in cvetove čim bolj stisnemo skozi sito. V tekočino natresemo sladkor in dodamo sok petih limon ter kuhamo še tri ure. Pol ure pred koncem dodamo na tanke rezine zrezano šesto limono. Kuhan pripravek še vroč natočimo v kozarčke in nepredušno zapremo. Uporabljamo kot med.
Smrekov sirup
Uporabljamo ga pri prehladih, blaži kašelj, in ker je okusen, ni težko prepričati otrok, da ga pogoltnejo. Naberemo od centimeter do dva velike smrekove vršičke in jih po tankih plasteh zložimo v kozarec, vmes pa natresemo enako debelo plast sladkorja. Kozarec zapremo in damo za en mesec na sonce. Ko je sladkor tekoč in se izlužijo vse koristne snovi, precedimo in spravimo v stekleničko. Na enak način naredimo tudi sirup iz ozkolistnega trpotca, ki ga na drobno zrežemo.Odlično zdravilo za kašelj!
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 15., 9. april, 2024.