Po koroško
Na Koroškem ni praznovanja brez gostljate hrenove omake, ki jo naredijo približno takole (vsaka gospodinja ima svoje skrivnosti): 4 rezine starega belega kruha brez skorje prelijemo s 4 dcl vrele goveje juhe, dodajo še 2 žlici sveže naribanega hrena in poper, jaz pa primešam še zvrhano žlico kisle smetane in nekaj kapljic jabolčnega kisa.
Z jabolki
Pomešamo 3 žlice nastrganega hrena, 3 sočna nastrgana jabolka, malo sladkorja, malo soli, žlico olja in žlico kisa.
Z vinom
Potrebujemo 3 žlice sesekljane mlade čebule, žlico sladkorja, 2 dcl suhega belega vina, 3 žlice nastrganega hrena, žlico gorčice in 2 dcl fižola. Na žlici olja pražimo čebulo in sladkor, da karamelizira, prilijemo vino, malo pokuhamo in dodamo hren, gorčico in pretlačen fižol, solimo ter popramo.
Hren z ananasom
Ananas vsebuje encim bromelin, ki pomaga pri presnovi beljakovin, zato je idealen velikonočni dodatek. Čvrsto stepemo lonček sladke smetane, dodamo dve pesti na majhne koščke zrezanega ananasa (dober je tudi vložen v lastnem soku), 2 žlici naribanega hrena, na rahlo solimo in popramo ter nežno premešamo.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 13., 26. marec, 2024.