Sestavine
40 g kvasa
250 ml mleka
60 g sladkorja v prahu
50 g masla
4 rumenjaki
3 žlice ruma
500 g gladke moke
1 vrečka vaniljevega sladkorja
sol
olje za cvrtje
sladkor v prahu
Priprava
1. V polovico mlačnega mleka nadrobimo kvas, dodamo 1 žlico sladkorja in pustimo kakšnih 5 minut.
2. Mehko maslo, sladkor in vaniljev sladkor stepemo. Postopoma dodamo rumenjake.
3. Moko solimo, dodamo kvasec, stepeno masleno zmes, rum, preostalo mlačno mleko in zamesimo gladko testo. Pustimo vzhajati na toplem 30 minut.
4. Testo razvaljamo za približno prst na debelo. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 30 minut.
5. Iz testa, najlažje bo šlo z modelom, izrežemo srčke in jih na obeh straneh ocvremo v olju pri 180 °C. Ocvrte srčke pustimo, da se odcedijo na kovinski rešetki. Pred serviranjem jih posujemo s sladkorjem.
NAMIG
Najboljša temperatura olja za peko krofov je 180–190 stopinj Celzija. Če je olje hladnejše, vpije več maščobe.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 4., št. 6., 6. februar, 2024.