Uživamo ga lahko surovega, kuhanega ali pečenega. Na tanke lističe narezan je izvrstna solata, sveža, hrustljava in aromatična. Solato pripravimo tudi iz kuhanega. Izvrsten je tudi v kremni juhi, zelenjavni rižoti ali pa pečen kot prikuha mesnim jedem.
Ta recept je zelo preprost za pripravo in narejen dobesedno v 15 minutah. Zraven se prileže pečenka ali pa pečene ribe.
Sestavine
· 1–2 gomolja janeža
· 1–2 pomaranči
· ščepec soli (lahko tudi izpustite)
· 1 žlica olivnega olja
Priprava
1. Janež operemo in zrežemo na tanke lističe. Pomarančo olupimo, razdelimo na polovico ali četrtine in na tanko narežemo.
2. V ponev s pokrovom damo žlico olja ter narezan janež in pomarančo. Pokrito dušimo na majhnem ognju 10 minut, občasno premešamo.
3. Ko se janež zmehča, je jed gotova in jo lahko postrežemo.