Od kod prihaja ta recept, ni znano. Poznajo ga v vseh sredozemskih deželah, od Grčije do Maroka, v veliko različicah. Zagotovo pa sodi med tiste, ki jih danes uvrščajo v tako imenovano revno kuhinjo. Prikliče nam čase, ko so za to, da bi nasitile družino, ženske znale izkoristiti tudi sestavine, ki jih danes zavržemo. V našem primeru so to pomarančni olupki. Polni so eteričnih olj, soka in arom, zato jih je škoda zavreči. Tudi mit o tem, da je beli del olupka pod oranžno lupinico grenak in bi lahko pokvaril pecivo, ne drži. Če je manj izrazitega okusa, mu pomaga sladkor v receptu in prelivu; harmonija pomarančnega kolača bo tako popolna. Obložen z nekaj rezinami sveže pomaranče je prava paša za oči.
Sestavine
- 2 bio pomaranči
- 3 jajca
- 100 ml mleka
- 100 ml olja
- 200 g sladkorja
- 300 g moke
- žlička pecilnega praška
- ščepec soli
Priprava
1. Pomaranče iz ekološke pridelave dobro umijemo, nato pa osušimo in narežemo na krhlje, skupaj z olupkom ter sredico. Odstranimo le pečke. Koščke damo v posodo in jih s paličnim mešalnikom zmeljemo v gladko maso.
2. V skledo damo jajca in sladkor ter z mešalnikom stepamo tako dolgo, da zmes postane penasta in svetla. Nato postopno prilivamo olje in mleko. Solimo in na koncu dodamo še pomarančni pire.
3. V zmes narahlo vmešamo presejano moko s pecilnim praškom. Mešamo le toliko, da na površini ni več grudic moke. Testo preložimo v oglat pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko.
4. Pečico segrejemo na 170 stopinj. Kolač pečemo 40 minut. Preden ga vzamemo iz pečice, naredimo preizkus z zobotrebcem in ugotovimo, ali je pečen tudi v sredini. Ohlajenega okrasimo s prelivom iz sladkorja v prahu, ki mu dodamo nekaj kapljic pomarančnega soka, ter s tankimi rezinami sveže pomaranče.
NAMIG
V testo lahko ob koncu mešanja (preden ga damo v pečico) dodamo žlico makovih semen, ki naredijo čudovit kontrast v rumenem kolaču.
NASVET
Namesto sladkornega lahko uporabimo čokoladni preliv, ki se odlično ujema z okusom pomaranče.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 4., št. 5., 30. januar, 2024.