Nasveti

Predbožična kuharska generalka

Lara Jelen
17. 12. 2023, 06.00
Deli članek:

Medtem ko se za pomembne dogodke največkrat sprašujemo, kaj bomo oblekli, si za praznike radi belimo glavo z vprašanjem, kaj bomo kuhali. Pomagamo si lahko kar z božično-kulinaričnim odštevalnikom Blaža in Tjaše, ustvarjalcema nadvse izvirnega kulinaričnega bloga Midva kuhava. Ste se kdaj vprašali, katere jedi ima rad Božiček?

Midva kuhava
Ščepec slastnih idej

Krompirjeva juha s tartufato

»Ali kdaj pomislite, če Božička in njegovo rogato in škratasto kompanijo kaj zebe na krutem severnem tečaju? Seveda jih ne, ampak ne zaradi brade, trebuha ali kožuha. Njihova skrivnost tiči v skrivnostni krepki juhi, ki segreje in požene kri po žilah. Do tega recepta sva se prikradla, ko sva lani zalotila g. Božička, kako se skuša mukoma stlačiti v najin mini dimnik plinske peči. Nerodneža sva povabila na kofe in v zameno dobila recept! Govorimo o svilnato kremni krompirjevi juhi z gobicami, ki že tako spada v sam vrh tolažilne hrane, če pa vanjo zamešaš še tartufato, je nasmešek na ustih zagotovljen,« pravita Tjaša in Blaž.

Sestavine

500 g krompirja
800 ml jušne osnove
30 g masla
40 g šampinjonov
1 čebula
4 stroki česna
40 g stebel zelene
4 vejice timijana
100 ml sladke smetane
3 žličke tartufate
sol
poper

Za povrh:
celi praženi lešniki
rezine slanine
peteršilj

Midva kuhava
Krompirjeva juha s tartufato

Priprava

1.  Čebulo, česen, šampinjone in stebelno zeleno na drobno nasekljamo.

2.  Posodo postavimo nad srednji ogenj in v njej raztopimo maslo.

3.  Na maslo stresemo nasekljano zelenjavo in gobice ter jih med občasnim mešanjem počasi pražimo 10 minut.

4.  Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke.

5.  V posodo vržemo nakockan krompir, dodamo pa tudi timijanove listke, osmukane z vejic. Premešamo inpražimo 5 minut.

6.  Ogenj povečamo in v posodo zlijemo jušno osnovo. Ko juha zavre, ogenj zmanjšamo, nato pa jo kuhamo 30–40 minut v polodprti posodi ob lenem brbotanju.

7.  Ko se krompir povsem zmehča, juho fino spasiramo do kremnega. Vanjo vmešamo sladko smetano in tartufato, nato kuhamo dodatnih 5 minut, da je juha nared!

8.  Rezine slanine popečemo z obeh strani in jih prenesemo na papirnato brisačko. Ko se povsem shladijo in strdijo, jih razdrobimo ali nasekljamo.

9.  Po juhi potresemo zdrobljeno slanino, na grobo zdrobljene lešnike in nasekljan peteršilj.

Midva kuhava
Pica zvezda

Pica zvezda

»Praznično obdobje je polno imenitnih prigrizkov, ki so namenjeni družnemu žvečenju. Tudi ta pica zvezda je idealna za skupinsko trganje in namakanje. Odlikujejo jo nesramno puhasto testo, priročna oblika in preprosta priprava. Nič čudnega, da jo po okušanju vsi kujejo v zvezde!«

Sestavine

520 g moke
2 jajci
2 dcl mleka
50 g stopljenega masla
1 vrečka suhega kvasa
2 žlici sladkorja
1,5 žličke soli

Za zagorelo polt zvezde:
1 jajce
2 žlici mleka

Nadev:
3 žlice paradižnikove omake za pico
4 rezine kuhanega pršuta
150 g naribanega sira (npr. mocarele)

Priprava

1.  Najprej pripravimo testo. V posodo stresemo 520 g moke, vrečko suhega kvasa, 2 žlici sladkorja in 1,5 žličke soli. Vse skupaj dobro premešamo, nato v sredino izkopljemo jamico. V jamico ubijemo obe jajci ter dodamo 2 dcl mleka in 50 g stopljenega masla. Sestavine premešamo, nato pa pregnetemo v testo.

2.  Posodo tesno pokrijemo in pustimo na toplem, da testo vzhaja 1 uro oziroma da se po prostornini podvoji. 

  3. Pečico segrejemo na 180 °C.

  4. Testo razpolovimo, vsako polovico pa raztegnemo in razvaljamo v krog.

  5. Prvi krog premažemo s tremi žlicami omake za pico, po njej pa razporedimo kuhan pršut in nariban sir. Na vrh poveznemo drugi krog iz testa.

  6. Na sredino kroga postavimo na glavo obrnjen kozarec. S konico noža potegnemo ravne reze od kozarca do roba kroga – prerezati moramo oba kroga testa.

  7. Najprej krog razdelimo na četrtine, potem vsako četrtino razpolovimo, da dobimo krog, razdeljen na osmine.

  8. Po dva kraka skupaj zavihamo drugega proti drugemu (vsak krak zavrtimo okoli njegove osi).

  9. Zvezdo premažemo z mešanico razžvrkljanega jajca in dveh žlic mleka. Tako premazano pustimo 15 minut, da vzhaja.

  10. Pečemo jo 20–30 minut pri 180 °C.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 50, 12. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Zanimivosti

parfum, darilo, prazniki, bozic, december, soliver
Zanimivosti

Izberite vonj, ki bo pisan na kožo

IMG_29BC6AFF4E04-1
Zanimivosti

Ko si invalid, se pri ljudeh zabriše realen pogled na tvoje delo

tenis žoga1
V hladnih mesecih

Teniška žogica na vrtu lahko pozimi reši življenje živalim

otroci tekmujejo, medalja
Obšolske dejavnosti

Tekmovanje daje otroku priložnost za ocenjevanje svojih sposobnosti

zračenje
Zračenje prostorov

Ne tvegajte okužb in alergij zaradi slabega zraka

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu