Nasveti

Skrivnost škrobne preobrazbe: Postan krompir je zdrav

T. S.
30. 11. 2023, 05.00
Deli članek:

Če je kaj, kar ve vsaka izkušena gospodinja, je to stara modrost, ki pravi, da postanega krompirja ni pametno jesti. Ko se ohladi, je za stran. A stare modrosti nimajo vedno prav, še posebej če so še iz časa pred hladilniki. Znanost pravi namreč ravno obratno – ne le, da hladen krompir ni škodljiv, celo bolj je zdrav od svežega. Prav tako riž in testenine. Z ohlajanjem se namreč v njih ustvarja odporni škrob, ta pa je prebiotik, osnova za zdravje celotnega organizma.

Shutterstock
Postan krompir je zdrav

Ko krompir, beli riž in testenine iz bele moke navajamo kot sinonim za slabe ogljikove hidrate, jim delamo krivico. No, vsaj delno, hudič je, kot zmerom, v podrobnostih. Res je, da so ta živila bolj ali manj prazne kalorije, od katerih nimamo kaj dosti razen maščobnih oblog. Razlog za to je predvsem v tem, da jih radi jemo ocvrte in pripravljene z veliko maščobe. Pa seveda tople. A če jih pripravimo drugače, ne le, da našemu zdravju ne škodujejo, še koristijo mu.

Shutterstock
Odporni škrob ščiti tudi pred rakom

Hlad, ki slabo spreminja v dobro

Krompir, riž in testenine iz bele moke so preprosti ogljikovi hidrati, ki so lahko prebavljivi, imajo visoko kalorično vrednost in visok glikemični indeks, kar pomeni, da se po takšni hrani hitro dvigne krvni sladkor. Vse to so značilnosti nezdravega živila. A s preprostim kuhanjem in ohlajanjem lahko njihovo škrobno sestavo spremenimo v bolj zapleteno in s tem iz njih naredimo učinkovite prebiotike. Za te pa vemo, da so osnova zdravja prebavnega trakta in s tem celega telesa. Vsa skrivnost te škrobne preobrazbe je v kuhanju in ohlajanju. Med kuhanjem škrobni kristali skupaj z vodo tvorijo želatinasto maso, tisti močnati občutek, ki ga imamo pri krompirju, rižu in testeninah tako radi. Ko se živila ohladijo, nekateri škrobni kristali delno kristalizirajo nazaj (retrogradirajo), le da so zdaj sestavljeni iz bolj zapletenih struktur. Prav ta proces retrogradacije tvori tako imenovani odporni škrob, ki je ime dobil po svoji odpornosti proti prebavljanju. Da se ta proces odvije, mora biti živilo po kuhanju ohlajeno v hladilniku na največ 4 stopinjah Celzija.  

Odporni škrob ima številne koristi za zdravje, kar so potrdile številne znanstvene študije.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 48, 28. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Zanimivosti

zračenje
Zračenje prostorov

Ne tvegajte okužb in alergij zaradi slabega zraka

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept

image0
Pohitite

Le še 500 vstopnic za Aktualov rojstnodnevni koncert