Sestavine
· 2–4 bučke (približno 1/2 kg)
· 1 čebula
· 1 korenček
· 3 krompirji
· 1,5 l vode
· 1 dcl smetane
· sol, poper, timijan
· olivno olje
· šopek sesekljanega peteršilja
· 2–3 žlice bučnih semen
Priprava
1. Čebulo sesekljamo in damo pražit v lonec skupaj z malo olivnega olja.
2. Korenček sesekljamo in dodamo k čebuli.
3. Bučke na grobo zrežemo in prav tako damo pražit. Pazimo, da se nam ne prismodi.
4. Krompir olupimo in zrežemo na koščke, damo ga k preostali zelenjavi, dobro premešamo in zalijemo z 1,5 l vode. Začinimo s soljo, poprom in vejico timijana. Kuhamo približno 20 minut, da se zelenjava zmehča.
5. Ko je vse kuhano, prilijemo smetano in s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladko kremno juho. Nalijemo jo v krožnike in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Po želji pa še s praženimi bučnimi semeni ali popečenimi bučkinimi cvetovi.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 40, 3. oktober, 2023