Nasveti

Špinača, podcenjeno superživilo

Miša Pušenjak
31. 8. 2023, 05.00
Deli članek:

Špinača zagotovo sodi med superživila, čeprav jo nekako podcenjujemo ali pa pogosto tudi pozabljamo nanjo. Obenem je tipičen primer nekoliko manj gibčnega slovenskega jezika. Isto besedo uporabljamo za rastlino, vrtnino na vrtu, pa tudi za jed, ki jo pripravimo na prav poseben način s kuhanjem, smetano, mlekom ... Veliko jih ne ve, da je ta jed enako dobra tudi iz drugih rastlin, ki jih lahko pridelujemo tudi poleti.

Miša Pušenjak
Na špinačo smo malo pozabili

Družina špinačnic ima veliko članov

Vrtna špinača je verjetno še vedno najbolj poznana. A gre za rastlino, ki v dolgem dnevu cveti, zato je poleti ne moremo pridelovati. Naslednja najbolj poznana rastlina iz iste botanične družine pri nas je zagotovo mangold ali blitva. Blitva je v nasprotju s špinačo velika rastlina, botanično pa dvoletnica. To pomeni, da brez težav prezimi in daje pridelek še naslednje leto. Pri nas je že nekaj let na razpolago tudi seme vrtne špinače, pravilneje bi bilo, če jo imenujemo vrtna loboda – ja, gre za sorodnico dokaj nadležnega plevela lobode –, ki izvrstno uspeva tudi v slabih tleh in predvsem v poletni vročini. To je zdaj skupina, ki jo uvrščamo v red lobodovk, lobodnic oziroma špinačnic. Ne pozabite, da so del te družine tudi pese, skupaj z našo vrtno rdečo peso. To je pomemben podatek za načrtovanje ustrezno širokega kolobarja. Nekaj prav posebnega je tudi jagodna špinača, ki ima v drugi polovici poletja lepe, rdeče plodove.

Večino rastlin, ki sem jih naštela, izjema je le špinača, pridelujemo poleti, blitvo in navadno špinačo pa lahko sejemo še zdaj. Natančneje si bomo ogledali špinačo.

Koristnost in uporabnost

Ena osnovnih značilnosti špinače je veliko klorofila. V slednjem je pravzaprav skoraj vse, kar zahtevamo od vrtnin, vitamini K, C, A, E in folna kislina, kalcij, beljakovine, železo in magnezij. Torej minerali, vitamini, antioksidanti … Nekje sem prebrala, da je klorofil zeleni biser narave. Če preberete na spletu, za kaj je pomemben, je pomemben pravzaprav za vse. Sodeluje pri rasti in obnovi celic telesa. Pomaga nam v boju proti okužbam, ob okužbah celi rane. Sodeluje pri čiščenju telesa. To so same osnovne funkcije, drugih ne bom naštevala, saj jih je še veliko.

Torej naše zdravje, ki ga mnogi postavljajo na prvo mesto, je z uživanjem špinače zagotovo izboljšano. A ima tudi pomembno vlogo na vrtu. Včasih so jo uporabljali celo za zeleni podor, saj zna dobro vezati dušik, da se ne izpere v podtalnico, ko v tla zadelamo ostanke, pa je dokaj hitro na razpolago naslednji vrtnini.

Zdaj je že čas za prvo setev prave špinače, rastline kratkega dne

Lahko jo sadimo (sadike) ali sejemo. Da, prav ste prebrali, tudi sadike špinače vzgojimo brez težav. V poletni vročini je lažje špinačo posejati v lončke in vzdrževati zdrave sadike nekje v senci. Lahko jo posadimo ali posejemo pod paradižnik (letos mnogi tega seveda ne boste mogli, saj je svojo zgodbo že zaključil), da pozimi prekriva zemljo, jo ščiti kot zeleni pokrov, hkrati pa koristi tudi nam.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 35, 29. avgust, 2023.

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste