Sestavine
za tortno podlago
- 200 g izkoščičenih datljev
- 65 g vode
- 150 g mandljev
- 50 g vode
- 20 g stopljenega kokosovega olja
za robidovo marmelado
- 1 kg (odmrznjenih) robid
- sladilo po okusu (javorjev sirup, brezovo sladilo, agavin sirup, sladkor …)
- 35 g čijinih semen
za kremo
- 350 g indijskih oreščkov, čez noč namočenih v hladni vodi
- kokosova smetana iz 1 ohlajene pločevinke kokosovega mleka
- sladilo po okusu
- 60 g kokosovega olja
- 1/3 robidove marmelade
Priprava
1. Najprej se lotimo priprave tortne podlage.V mešalnik damo datlje in 70 g vode ter mešamo tako dolgo, da nastane gosta pasta. Predenemo v skledo. Enako naredimo z mandlji: s 50 g vode jih mešamo tako dolgo, da nastane pasta. Zmešamo jo z datljevo pasto in stopljenim kokosovim oljem ter razporedimo po tortnem modlu, ki smo ga prej obložili z acetatno folijo ali peki papirjem. Damo v hladilnik, dokler ne pripravimo preostalih plasti.
2. Za robidovo marmelado odmrznemo robide (če imamo zamrznjene), jih odcedimo in zmiksamo s paličnim mešalnikom v gosto pasto. Dodamo jim izbrano sladilo in čijina semena ter pustimo stati 30 minut, da čijina semena nabreknejo. Maso nato razdelimo na tri dele: enega razmažemo po tortni podlagi, drugega zmešamo s kremo, tretjega pa prihranimo za premaz torte.
3. Za kremo indijske oreščke noč prej namočimo v zadostni količini hladne vode. Naslednji dan jih odcedimo in speremo pod tekočo vodo. V mešalniku jih z 1 dcl vode zmiksamo v gladko pasto. Damo jih v posodo, dodamo kokosovo smetano (strjeno kremo na vrhu ohlajene pločevinke kokosovega mleka) in zmešamo. Dodamo še sladilo po izbiri in stopljeno kokosovo olje. Na koncu v maso narahlo vmešamo še tretjino robidove marmelade in prelijemo po tortni podlagi. Za nekaj časa jo postavimo v zamrzovalnik, da se strdi. Ko je dovolj trda, čeznjo prelijemo še zadnjo tretjino robidove marmelade.
4. Hranimo jo v hladilniku.