Sestavine
Testo
200 g navadne moke
80 g sladkorja v prahu
1 žlička pecilnega praška
1 jajce
140 g masla
Nadev
500 g mehke skute
150 g sladkorja
1 vrečka vaniljevega sladkorja
1 jajce
2 žlici vaniljevega pudinga v prahu
300 g malin
Drobljenec
70 g moke
50 g sladkorja
50 g masla
Za zraven
200 ml smetane za stepanje
sveže maline
melisa
Priprava
1. Moko, sladkor in pecilni prašek zmešajte. V sredino ubijte jajce in dodajte narezano maslo. Najprej pregnetite z vilicami, nato pa še z rokami, da dobite gladko testo. Pustite ga počivati 30 minut v hladilniku.
2. Nato testo razvaljajte in z njim obložite pekač za pite s premerom 28 cm. Testo naj bo tudi po robu. Na dnu ga prebodite z vilicami in obložite s peki papirjem ter nanj vsujte suhi fižol. Pecite v ogreti pečici na 200 °C približno 10 minut.
3. Zmešajte skuto s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, jajcem in pudingom v prahu. Pečeno testo vzemite iz pečice, odstranite fižol in peki papir. Po testu razporedite skutni nadev. Obložite z malinami in posujte z drobljencem, pripravljenim iz moke, sladkorja in masla.
4. Pecite v ogreti pečici na 180 °C približno 30 minut. Po peki pustite v pekaču, da se ohladi, nato razrežite. Okrasite s stepeno smetano, svežimi malinami in meliso.
Recept je bil objavljen v reviji Jana, št. 23, 6. junij, 2023.