Nasveti

Agrokoprena tal ne segreva

Miša Pušenjak
9. 4. 2023, 09.00
Deli članek:

Trenutno je dovolj toplo za prve setve na prosto. Mnogi menijo, da je prekrivanje posevkov s kopreno dovolj, da bodo setve uspele.

shutterstock
Agrokoprena

Prekrivanje zemlje, da se prekine rast plevelov, pa ima pri nas nasprotnike in zagovornike. Zagovorniki se sprašujejo, ali je boljša folija ali naravna zastirka, kdaj prekriti, koliko prekriti …, zato poglejmo, kaj zastirke v resnici prinašajo našim rastlinam.

Verjetno vas je naslov presenetil, a dejstvo je, da agrokoprena ni odeja, s katero segrejemo tla. Saj tudi odeja nas ne segreva, mi segrevamo s svojim telesom zrak, odeja pa topel zrak zadrži v okolici našega telesa. In prav enako je pri agrokopreni. Sonce čez dan segreje zrak, ki naj bi ga agrokoprena toplega obdržala čez noč, ko je hladno. Ta zadeva je res učinkovita jeseni, ko je ogreta tudi zemlja, zdaj, ko je zemlja mrzla, pa ni. Prav tako sončni žarki še niso tako topli, kot menimo. Nisem pa rekla, da agrokoprena nima svoje vrednosti pri setvah. Učinkovito zadržuje vlago v zemlji ter odvrača ptiče in mačke od naših setev. Vendar je temperatura zemlje zaradi nje višja morda za stopinjo ali dve.

Shutterstock
Zmagovalec med zastirkami je ovčja volna.

Raje malce počakajte s setvijo korenčka in peteršilja

Obe vrtnini uspešno kalita šele, ko ima zemlja vsaj 8 oC. V rastlinjaku to seveda ne velja. Tam posejte obe vrtnini ter čim prej še redkvico, solato, grah, bob, rukolo in azijske listnate rastline. Na prostem pa velja, da pri tej ogretosti zemlje korenček in peteršilj kalita skoraj 30 dni, pri tem pa se zgodi marsikaj, kar setev uniči. Lahko pa sejete prve solate, redkvico, rukolo, te setve bodo z nekaj sreče že uspele. Sama tudi še ne bi sadila krompirja, razen če je že močno nakaljen. V tem primeru ga posadite plitvo, tam je nekaj topleje, prekrijte ga z dvojno plastjo agrokoprene.

Pomen zastiranja tal

Najpomembnejša funkcija zastiranja tal ni preprečevanje rasti plevelov – čeprav seveda pride prav. Za zdravje naših rastlin najpomembnejša funkcija prekritih tal je skrb za zemljo. Zastirka poskrbi, da zemlje ne bičata dež in veter, da nanjo ne pripeka sonce. Tako ostaja ves čas rahla, zračna in s tem odlično okolje za korenine vrtnin in seveda v prvi vrsti mikroorganizmov. Zasenčena zemlja je seveda hladnejša. Ne najmanj pomembna lastnost zastirke pa je tudi preprečevanje izhlapevanja vode. Tako porabimo manj vode za namakanje, rastline pa je imajo vseeno dovolj.

A mnogi sploh ne pomislijo na to, da se prekrita zemlja počasneje ogreva in seveda tudi počasneje ohlaja. Zato zdaj, spomladi, zastirke še ne uporabljajte. Naj se zemlja segreje vsaj na 15 oC. Pa še takrat prekrijte tla sredi dneva, ko bo najtopleje. Poleti pa se seveda počasneje ohlaja, če je prekrita. Zato zastirko namestite med rastline zgodaj zjutraj, ko je najhladnejša.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 14, 04. 04. 2023.

Shutterstock
Zastiranje tal s slamo je izredno primerno spomladi in jeseni.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste