Tik preden sem se vstopila na marčne sejme, ti so bili sredi meseca na celjskem sejmišču Golovec, me je poklical prijatelj in prosil, da mu na Festivalu kave kupim kakšno res dobro in posebno kavo. Prijateljev se pa res ne sme razočarati ... Ponudniki različnih vrst kave so se zgrinjali čez veliko halo in nos je v hipu zdramil značilni vonj praženih zrn. A medtem ko je bil ta dobro znan, so bili okusi nekoliko manj.
»Če je kava grenka in je to vse, kar v njej okusite, potem jo zamenjajte,« je za začetek namignil Klemen Maček iz slovenske pražarne vrhunske kave Mariposa. Kava sama po sebi namreč ni grenka, grenak je okus po praženju.
»S tem ko med praženjem kavo malo zažgemo, to ustvari grenčino in zakrije slab okus.« To zvijačo v glavnem »uporabljajo« večja podjetja, ki zaradi velikega povpraševanja in večjega dobička obirajo tudi nezrele plodove, kar se čuti v okusu. Kdor svoje kave nikakor ne more piti brez dvojnega odmerka sladkorja in mleka, zdaj ve, zakaj. Zelo verjetno skušate le zakriti slabši okus.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 13, 28. 03. 2023.