Različni strokovnjaki so nam pojasnili, kako to naredijo v ajurvedi, tradicionalni kitajski medicini, tradicionalni evropski medicini, uradni medicini in funkcionalni medicini. Zagotovo vam bodo njihovi zvrstni napotki in priporočila prišli prav.
V ajurvedi si pomagamo z dodajanjem pekočih in grenkih snovi, kot so ingver, dolgi poper, črni poper, regrat, čemaž in rdeče sadje.
Najprej predelajte svoja čustva
Mag. Kaja Kastner Yadav, mednarodna certificirana svetovalka ajurvede, učiteljica joge, Ajurjoga – center ajurvede in joge:»Preden govorimo o razstrupljanju, moramo vedeti, kaj vse so strupi ali ama v ajurvedi. Vse nepresnovljene snovi v prebavnem traktu ali na celični ravni, ki zastajajo v telesu, predstavljajo amo in tako potencial za bolezen. Med mentalno amo uvrščamo nepredelana čustva. Zunanji viri ame so tudi toksini v hrani, vodi in zraku, kozmetiki, farmacevtskih izdelkih, čistilih ter drugih izdelkih splošne rabe. Prvi način, kako razstrupiti telo, pomeni torej izogibati se virom ame. Nato pazimo, da je v telesu dodatno ne ustvarjamo z uživanjem nekompatibilne hrane, kot so mlečni izdelki skupaj s svežim sadjem ali več različnih beljakovin v enem obroku, uživanjem mrzlih pijač, obilnih mesnih, mlečnih in pšeničnih obrokov ali največjega obroka dneva pozno popoldne ali zvečer. Tudi stalno hranjenje brez čutenja lakote ustvarja amo. Za ohranjanje mentalnega zdravja je treba spati od 22. ure naprej, vsakodnevno se umiriti, predelati in opustiti vsa čustva, ki nam ne služijo. Predpostavlja se, da se alkohola in tobaka že izogibamo. Ko to uredimo, smo pripravljeni na spomladansko razstrupljanje. V ajurvedi si pomagamo z dodajanjem pekočih in grenkih snovi, kot so ingver, dolgi poper, črni poper, regrat, čemaž in rdeče sadje. Nekajdnevno uživanje zelenih juh z lečo ali gostejšega riža basmati z lečo mung dhal razbremeni in razstrupi črevesje. Nujno moramo poskrbeti za redno, vsakodnevno izločanje vseh treh izločkov, spotimo se in uživajmo mešanico triphala.«
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 13, 28. 03. 2023.