Sestavine
- 250 g nepasirane skute (kakšno naključje, to je ravno en lonček)
- ščepec soli
- čebula v prahu (ta je pomembna, zato ne goljufajte)
- malo majoneze
- žličko hrena iz lončka (lahko je tudi hren s smetano, ni bistveno)
- nekaj žlic kisle smetane
Priprava
1. Skuto zdrobite in razčofate z vilicami, posolite, velikodušno posujete s čebulo v prahu (brez strahu, ne bo vam smrdelo iz ust), dodate malo majoneze (ne preveč, konec koncev hočemo vsi zdravi umreti, majoneza je predvsem vezivo, ki zagotavlja svileno mazavost) in žličko hrena iz lončka (lahko več, če imate radi, da malo peče). Čisto na koncu dodate kislo smetano – količina je poljubna. Pri meni je zelo velikodušna, razen kadar mi zmanjkuje smetane.
2. Ko si namaz nanašate na kos kruha (ali na kreker, če vam je ljubše), ne varčujte. Plast namaza naj bo vsaj polcentimetrska, še raje debelejša. Slastno mazanje.
NAMIG
Zadostuje za več zajtrkov, razen če zajtrkuje večje število zelo lačnih. Namaz v posodi s pokrovom (ali pa v odprti, pokriti s prozorno folijo, da se ne izsuši) hranite v hladilniku. Lahko ga sicer pripravite že prejšnji večer, ampak zares priporočam, da ga naredite tik pred zajtrkom, ker je svež definitivno najboljši, priprava vzame vsega nekaj minut.
Dodamo lahko še ščepec domišljije
Osnovni namaz je zelo dober natanko tak, kot je. Ampak v resnici se tu hec šele začne, na tem mestu namreč v standardno formulo vstopi domišljija.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 11, 14. 03. 2023.