Sestavine
- 10 jajc (beljake in rumenjake ločimo)
- 1 ščep soli
- 15 g vaniljevega sladkorja
- 220 g sladkorja
- 100 g olja
- 100 ml mleka (sobna temperatura)
- 190 g moke
- 5 g pecilnega
- 90 g kakava
- 60 ml vroče vode
KREMA
- 100 ml smetane s 30 odstotki maščobe
- 10 g vaniljevega sladkorja
- 20 g sladkorja v prahu
- 150 g kremnega sira (maskarpone)
Priprava
1. Beljakom dodamo 15 gramov vaniljevega sladkorja, ščep soli in 110 g sladkorja (polovico natehtanega). Stepemo v sneg.
2. Rumenjakom dodamo drugo polovico sladkorja (110 g) in zmešamo v kremno zmes (približno 5 minut). Nato dodamo olje, moko, mleko in pecilni. V to maso postopoma vmešamo beljake. Nekaj malega mase vzamemo stran, da bomo lahko z njo povrhu narisali vzorec žirafe, v preostalo maso primešamo še kakav, ki smo ga zmešali v 60 ml mlačne vode.
3. Maso damo na peki papir v pekač velikosti 37 x 25 cm. Povrh s svetlo maso, ki smo si jo prihranili, zarišemo (pomagajmo si z vrečko za dekoriranje) linije, s katerimi ustvarimo asimetrične temne kroge, ki bodo spominjali na žirafji vzorec.
4. Pečemo 25 minut na 170 stopinjah Celzija.
5. Vroče testo zvrnemo na peki papir. Odrežemo 1 cm roba, nato 2 cm od roba zarežemo linijo (vendar ne prerežemo testa!) – sem bomo kasneje nadevali kremo. Testo takoj zatem nežno prepognemo oziroma zvijemo v rulado in damo hladit za 2 uri.
6. Vmes pripravimo kremo (zmešamo vse sestavine) in jo, ko je rulada hladna, vbrizgamo v prej zarezano režo. Rulado nazaj zvijemo, obrnemo, da bo krema in del, kjer se testo stika skupaj, na dnu ter povabimo svoje najdražje na poslastico.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 9, 28. 02. 2023. Spletna izdaja je na voljo TUKAJ.