Nasveti

Sladkih 5 minut: Žirafa rulada

Lara Jelen
3. 3. 2023, 11.00
Deli članek:

Prijateljica me je pred kratkim povabila na najbolj rahlo, okusno in privlačno rulado, kar bi si jih lahko zamislila. Seveda sem nemudoma izprosila recept, saj je to eden tistih, ki jih zagotovo želiš imeti kot asa v rokavu ob naslednji priložnosti za sladkanje z domačimi dobrotami.

Shutterstock
Rolada žirafa

Sestavine

  • 10 jajc (beljake in rumenjake ločimo)
  • 1 ščep soli
  • 15 g vaniljevega sladkorja
  • 220 g sladkorja
  • 100 g olja
  • 100 ml mleka (sobna temperatura)
  • 190 g moke
  • 5 g pecilnega
  • 90 g kakava
  • 60 ml vroče vode

KREMA

  • 100 ml smetane s 30 odstotki maščobe
  • 10 g vaniljevega sladkorja
  • 20 g sladkorja v prahu
  • 150 g kremnega sira (maskarpone)

Priprava

1. Beljakom dodamo 15 gramov vaniljevega sladkorja, ščep soli in 110 g sladkorja (polovico natehtanega). Stepemo v sneg.

2. Rumenjakom dodamo drugo polovico sladkorja (110 g) in zmešamo v kremno zmes (približno 5 minut). Nato dodamo olje, moko, mleko in pecilni. V to maso postopoma vmešamo beljake. Nekaj malega mase vzamemo stran, da bomo lahko z njo povrhu narisali vzorec žirafe, v preostalo maso primešamo še kakav, ki smo ga zmešali v 60 ml mlačne vode.

3. Maso damo na peki papir v pekač velikosti 37 x 25 cm. Povrh s svetlo maso, ki smo si jo prihranili, zarišemo (pomagajmo si z vrečko za dekoriranje) linije, s katerimi ustvarimo asimetrične temne kroge, ki bodo spominjali na žirafji vzorec.

4. Pečemo 25 minut na 170 stopinjah Celzija.

5. Vroče testo zvrnemo na peki papir. Odrežemo 1 cm roba, nato 2 cm od roba zarežemo linijo (vendar ne prerežemo testa!) – sem bomo kasneje nadevali kremo. Testo takoj zatem nežno prepognemo oziroma zvijemo v rulado in damo hladit za 2 uri.

6. Vmes pripravimo kremo (zmešamo vse sestavine) in jo, ko je rulada hladna, vbrizgamo v prej zarezano režo. Rulado nazaj zvijemo, obrnemo, da bo krema in del, kjer se testo stika skupaj, na dnu ter povabimo svoje najdražje na poslastico.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 9, 28. 02. 2023. Spletna izdaja je na voljo TUKAJ.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.

Estrada

jasna-jutri-1
Z Jasno in glasno!

Aleksander Pozvek: »Raay je kot avto - strošek, bit pa mora!«

Eminem
Stara 69 let

Umrla je Debbie Nelson, mama raperja Eminema

praznicne-lucke, kranj
Tradicionalno

FOTO: Kranj zažarel v prazničnih lučkah

Charlotte
Talent

Princesa Charlotte in kraljica Elizabeta imata skupnega več kot le zunanjo podobnost

Ansambel bratov Poljanšek z Rudijem Poljanškom v ozadju.
50. letnica

Koncert Veselo v Kamnik – na Veseljaku to nedeljo ob 20.00

svetlana-makarovic, presernova-nagrada
Po četrt stoletja

Foto: Svetlana Makarovič »končno« prejela Prešernovo nagrado

Zanimivosti

odeja, dišeča odeja, sproščanje
Osvežitev doma

S temi nasveti boste pregnali neprijeten vonj z odeje in pregrinjala

2024_11_21_LFT_GM108_Malt_WEB_120-1024x683
Zanimivosti

Slovenske železnice prejele prestižno nagrado ETC, Rail Tourism Awards 2024

jezus
Kristijani ali judi?

Kdo so mesijanski judje, pripadniki vsega pol stoletja starega gibanja

dunaj, slovenske-železnice, praznična-mesta
Zanimivosti

Najlepši praznični izleti z vlakom

sušilna stroj, pralni stroj
Sušilni stroj

Previdno s sušenjem čipkastega perila in športne opreme

spomin, pozabljivost, demenca
Hujšamo

Dieta z zimsko hrano, ki izboljša razpoloženje in zašili sive celice