Dozori jeseni. V prehrani in kot zdravilo uporabljamo njen podzemni del, to je odebeljena, mesnata korenina s črno zunanjostjo in belim mesom. V tem času ima največ hranilnih in zdravilnih snovi ter nam bo tudi najbolj koristila. Krepi imunski sistem, kar je še posebej pomembno pred zimo. Če pa nas je že ujel prehlad in imamo zoprn kašelj s katarjem, nam bo črna redkev pomagala pri redčenju sluzi in izkašljevanju.
ZDRAVILO
Vonj in okus dajo črni redkvi žveplove in gorčične spojine. Črna redkev vsebuje vitamine skupine B in precej vitamina C. Še posebej je bogata z minerali, kalcijem, fosforjem, železom in natrijem.
Tradicionalno so jo v zdravilstvu uporabljali za zdravljenje kašlja in dihal. Redči sluz, pospeši izkašljevanje, pomirja sluznico dihal. Učinkuje diuretično, kar koristi ledvicam, žolču in mehurju. Krepi odpornost. Pospešuje izločanje žolča in pomaga pri zdravljenju vnetega žolčnika. Pomaga tudi pri težavah z jetri. Znižuje holesterol in maščobe v krvi. Učinkuje proti virusom in bakterijam. Razkužuje sluznice želodca in črevesja. Pomaga pri revmatičnih obolenjih in bolečih kosteh.
Sirup črne redkve z medom
Najbolj znano zdravilo iz črne redkve je njen sirup z medom. Pomaga pri kašlju s katarjem, težavah z dihali, astmi, oslovskem kašlju. Ta sirup je prav dobrega okusa in ga lahko damo tudi otrokom. Prodajajo ga tudi v lekarnah. Sami pa ga z lahkoto pripravimo takole:
Sestavine:
- 1 črna redkev
- od 1 do 2 žlici medu
Priprava: Črno redkev olupimo. Na zgornjem delu jo malce izdolbemo, na spodnjem pa naredimo luknjico. Uporabimo zobotrebec ali paličico za ražnjiče. Redkev postavimo v kozarec tako, da trdno stoji, vendar se ne dotika dna. V vdolbinico na vrhu damo eno ali dve žlici medu in pustimo čez noč. Do jutra se bo nakapljal zdravilen redkvin sok, pomešan z medom. Uživajte ga po žličkah večkrat na dan. Zvečer pa lahko preostanek redkve še pojeste in si pripravite nov sirup. Ponavljajte od 4 do 5 dni.
Sirup s črno redkvijo 2
Morda bo komu ta priprava ljubša. Črno redkev olupimo, narežemo na koščke in skuhamo do mehkega. Na eno redkev uporabimo 1 skodelico vode. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, precedimo in dodamo žlico medu. Uživamo večkrat na dan po žličkah. Pomaga pri prehladih, kašlju.
Redkvin sok za krepitev imunskega sistema
Najbolje je, da redkev pozno jeseni čim večkrat uvrstimo na jedilnik. Lahko pa si pripravimo tudi njen sok. Morda ne bo ustrezal tistim z občutljivim želodcem, zato najprej poskusite z majhno količino. Na osebo uporabimo eno redkev. Olupimo jo, na drobno naribamo in po 10–15 minutah otisnemo; sok, ki priteče, lahko še precedimo skozi cedilo za čaj, če nas motijo koščki. Za dvig odpornosti uživamo ta sok 10 dni zaporedoma vsak dan. Lahko ga zredčimo z vodo ali korenčkovim sokom, da bo okusnejši.
PREHRANA
Črna redkev ugodno vpliva na prebavo. Preprečuje zaprtost. Izboljšuje tek, pomaga pri hujšanju. Pa še prav okusna je. Pripravimo jo surovo v solatah. Najbolje se kombinira kar s kosom dobrega kruha ali kuhano govedino.
Uživamo čim bolj sveže nabrane redkve, ker imajo te največ koristnih snovi. Posušene in uvele so skorajda brez vrednosti.
Pred uporabo črni, zunanji del olupimo. Navadno nato redkev naribamo in pripravimo surovo v raznih solatah. Nekateri jo najprej naribajo in posolijo ter po nekaj minutah otisnejo in sok zavržejo. Sebastian Kneipp, znani zdravilec, pa je to odsvetoval, ker sol škodi, sok pa je tudi zelo zdravilen. Meni je črna redkev zelo všeč, vendar je v nekem obdobju nisem mogla uživati. Zdelo se mi je, kot da mi obleži v želodcu. Zato sem poskusila tako, da jo na fino naribam, posolim in po 10 minutah otisnem. Sedaj nimam več nobenih težav pri njenem uživanju. Črna redkev je kar težka za prebavo, in kdor ima občutljivo želodčno sluznico, naj jo poskusi posoliti in ožeti, ker je tako lažje prebavljiva.
Solata s črno redkvijo in parmezanom
To je moja najljubša solata s črno redkvijo. Tako jo je pripravljala že moja nona. Če zraven pojemo kos dobrega polnozrnatega kruha, zadostuje za malico ali skromno večerjo.
Sestavine (za 2 osebi):
- 1 črna redkev
- 3 žlice sveže nastrganega parmezana
- sol, olivno olje
Priprava: Redkev olupimo in na fino nastrgamo. Lahko posolimo in otisnemo (glej razlago zgoraj) ali samo rahlo posolimo. Dodamo parmezan in malce olivnega olja. Kis ni potreben. Vse skupaj premešamo in pojemo. Naj vas ne zavede, da vse skupaj zgleda malo, saj je zelo nasitno.