Nasveti

Nedeljska juha se počasi kuha

Marjana Ogorevc
3. 10. 2019, 20.00
Deli članek:

Ob nedeljah navadno kuhamo govejo juho, in čeprav jo imajo vsi člani družine radi, si občasno vseeno zaželimo nekaj drugega. Če nas čas ne priganja in imamo na voljo dve, tri, celo štiri ure, pristavimo na štedilnik lonec vode z mešanico mesa in obilico zelenjave, da bo pod pokrovko počasi brbotala omamno dišeča krepka juha. Kadar pa nam je čas bolj skopo odmerjen, se lotimo krompirjeve juhe s klobaso, ki preseneča s svojimi sestavinami, med katerimi je celo pivo. Krožniki bodo hitro prazni in vsi bodo hoteli še vsaj eno zajemalko za povrh. Pripravila: MARJANA OGOREVC ŽGALIN Foto: Schweizer Fleisch, Wolf Wurst

Zarja Jana
Kuhinja

Krompirjeva pivska juha s klobaso

Za 4 osebe

Priprava: 1 ura

Sestavine: 1 čebula, 1 šopek jušne zelenjave (korenje, koleraba, peteršilj, zelena …), 400 g krompirja, 75 g pancete, 1 žlica olja, 250 ml svetlega piva, 500–600 ml zelenjavne čiste juhe, 4 bele klobase ali hrenovke, 2 mehki presti, 1 žlica masla, sol, poper, muškatni orešček, 1 žlička posušenega majarona, 100 g kisle smetane.

Priprava: Čebulo olupimo in sesekljamo. Jušno zelenjavo očistimo in na drobno zrežemo. Krompir olupimo in narežemo na koščke. Tudi panceto narežemo. V loncu segrejemo olje ter popražimo panceto in čebulo. Dodamo jušno zelenjavo in krompir, podušimo kakšno minuto in zalijemo s pivom. Prilijemo še juho, zavremo in kuhljamo 15 minut. Klobasi odstranimo kožo in narežemo meso na rezine. Presti narežemo na koščke in ju na maslu popražimo. Juho ukašimo, še enkrat zavremo, solimo, popramo, potresemo z muškatnim oreščkom in majaronom. Nazadnje vmešamo kislo smetano in klobaso, ampak nič več ne segrevamo do vrenja. Juho postrežemo s popečenimi koščki prest.

Juha iz govejega repa z ohrovtom in krompirjem

Za 6 oseb

Priprava: 3 ure in pol

Sestavine: 1,5 kg govejega repa, 2 čebuli, 2 žlički olja, 300 ml rdečega vina, 4 pimentova zrna, 1 nageljnova žbica, 1,5 l goveje čiste juhe, 250 g kodrolistnega ohrovta, 150 g krompirja, 2 vejice majarona, sol, črni poper, 30 g masla.

Priprava: Uro pred kuhanjem juhe iz hladilnika vzamemo goveji rep. Čebulo olupimo, razpolovimo in narežemo na rezine. V loncu na vročem olju popečemo rep z vseh strani (5–6 minut). Dodamo čebulo, pražimo, zalijemo z vinom, dodamo piment in nageljnovo žbico. Zalijemo z juho in lonec pokrijemo s pokrovko. Kuhamo na srednje močnem ognju poltretjo uro. Po potrebi vmes prilijemo še malce vode. Medtem očistimo ohrovt in ga narežemo na grižljaje. Krompir olupimo in narežemo na rezine. Majaron osmukamo. Ko se meso v juhi zmehča, rep vzamemo iz lonca. Dodamo pa ohrovt in kuhamo še pol ure. Meso ločimo od kosti in narežemo na manjše kose. Skupaj s krompirjem ga vrnemo v juho 10 minut pred koncem kuhanja. Solimo, popramo, dodamo maslo in majaron ter postrežemo.

Mesno-kostna juha z zelenjavo

Za 6 oseb

Priprava: 2 uri

Sestavine: 1 šopek jušne zelenjave, 1,5 kg telečjih kosti, 800 g govedine za juho, 1 čebula, 10 poprovih zrn, 2 lovorova lista, 2 korenja, 1 por, 1 manjša glavica ohrovta, 1 kos svežega hrena (v velikosti oreha), 1 bio limona, sol, poper.

Priprava: Čebulo olupimo. Jušno zelenjavo očistimo, narežemo ter skupaj s čebulo, kostmi in mesom položimo v lonec, zalijemo s poltretjim litrom hladne vode in segrevamo do vrenja. Pene, ki se naredijo, ko juha zavre, s penovko odstranimo. Dodamo poper in lovor ter na šibkem ognju kuhljamo 1 uro 45 minut. Medtem očistimo še vso drugo zelenjavo in jo narežemo na trakove. Hren nastrgamo, limoni nastrgamo lupino. Meso vzamemo iz juhe in ga narežemo na koščke. Juho precedimo, solimo, popramo. Dodamo ji na trakove narezano zelenjavo in koščke mesa ter še tri minute vremo. Juho prelijemo v jušnik, potresemo s hrenom in limonino lupino ter takoj postrežemo.

Pečena juha s svinjskim plečem

Za 6 oseb

Priprava: 2 uri

Sestavine: 1 kg svinjskega plečeta brez kosti, 2 vejici majarona, poper, 2 čebuli, 300 g krompirja, 300 g kolerabe, 1 por, 300 g belega zelja, zmehčano maslo, 1 žlička mlete kumine, 1,5 l čiste goveje juhe, 4 vejice peteršilja, sol.

Priprava: Meso narežemo na poldrugi centimeter velike kocke ter jih začinimo z osmukanim majaronom in poprom. Olupimo čebulo, kolerabo in krompir, umijemo vso zelenjavo in jo narežemo na rezine. Por očistimo, po dolgem prerežemo in na drobno zrežemo. Zelje naribamo oziroma zrežemo na tanke trakove. Ognjevarno posodo ali pekač (prostornina 3 l) namažemo z maslom. Na dno razporedimo rezine krompirja, nanje koščke mesa in čebulo, potem pa v plasteh por, kolerabo in nazadnje zelje. Solimo, potresemo s kumino in zalijemo z juho. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj, in pečemo 90 minut. Juho postrežemo v globokih krožnikih in potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Mesna juha s fižolom in slanino

Za 6 oseb

Priprava: 4 ure

Sestavine: 600 g teletine (hrbet brez kosti), 4 telečje kosti s kostnim mozgom, 100 g suhega belega fižola, 1 korenje, 1 por, 1 čebula, 2 žlički olja, 2 žlički paradižnikove kaše, 2 lovorova lista, 200 g pastinaka, 200 g stebelne zelene, sol, poper, 80 g mesnate slanine v rezinah.

Priprava: Fižol že prejšnji dan namočimo v litru hladne vode. Korenje in por očistimo in narežemo na rezine. Čebulo olupimo, razpolovimo in narežemo na rezine. V velikem loncu segrejemo olje, popražimo čebulo in zelenjavo. Dodamo paradižnikovo kašo, 5 minut mešamo, dodamo še meso in kosti, zalijemo z dvema litroma vode in počasi segrevamo do vrenja. Pene poberemo,v juho stresemo odcejen fižol in lovor ter na šibkem ognju kuhljamo v pokriti posodi približno dve uri. Pastinak olupimo in narežemo na koščke, zeleno prav tako zrežemo ter oboje vržemo v juho. Kuhamo še 20 minut. Meso in kosti vzamemo iz juhe, meso narežemo na koščke, mozeg izločimo iz kosti ter oboje vrnemo v juho. Solimo, popramo. V ponvi popražimo slanino, jo narežemo na koščke in jih potresemo po juhi v krožnikih.

***null***