Nasveti

Z naravo nad izpadanje las

Milka Krapež
1. 5. 2019, 08.01
Deli članek:

Lasje se z leti zredčijo in tudi stanjšajo. Ne velja le za moške, temveč tudi za ženske, ki začno po 50. letu opažati, da se izpod nekdaj gostih las ponekod vidi lasišče. Na pogled ni lepo, vendar ne gre le za videz. Izpadajoči lasje so lahko tudi znak bolezni ali pa posledica jemanja nekaterih zdravil. Pomagate si lahko z zdravili, presajanjem las, pa tudi z domačimi pripomočki.

Revija Zarja
Izpadanje las

Statistika pravi, da ima okrog 85 odstotkov moških po 50. letu stanjšane lase, kar opažajo tudi tisti, ki imajo sicer še vedno razmeroma goste. Enako velja za okrog 80 odstotkov žensk po 60. letu starosti. Zaradi tankih las se človek počuti nezdravega in starega (bolj kot v resnici je). Ameriški nacionalni inštitut za zdravje je z raziskavo ugotovil, da ima okrog 29 odstotkov žensk, ki jim močno izpadajo lasje, tipične znake depresije.

Zakaj lasje izpadajo? Lahko so razlog genetika, starost, stres, hormonske spremembe, nekatere bolezni, zdravila in tudi hrana. Vendar znanost ugotavlja, da so glavni vzrok izvorne celice. Izpadanje las lahko prizadene kogarkoli. Pri nekaterih izpadajo dlake po vsem telesu, pri drugih spet le lasje. Najpogostejše je postopno izpadanje las na vrhu glave, kar s staranjem doleti tako moške kot ženske. Pri moških se začno lasje pogosto redčiti s čela v vzorcu črke M. Pri ženskah lasje ob čelu ostajajo, redčijo pa se po vsej glavi, kar se lahko vidi pri prečki. Lahko pa lasje izpadajo samo na nekaterih delih, naredijo se nekakšni krožni plešasti predeli. Običajno taka izguba las prizadene le lasišče, včasih pa tudi obrvi. Koža na mestih, kjer kasneje lasje izpadejo, je lahko srbeča in boleča na dotik.

Hud psihični oziroma čustveni stres lahko povzroči, da začno lasje izpadati v večjih količinah, lahko celo izpadejo v celoti. Znano je, da nekatera zdravila (kemoterapevtiki) povzročijo izpadanje las, ki pa po zaključenem zdravljenju ponovno zrastejo. Zelo pogost vzrok za izpadanje las so hormonske spremembe v telesu, kar predvsem velja za ženske med nosečnostjo, po porodu, v menopavzi in zaradi težav s ščitnico. Včasih lasje zrastejo nazaj, lahko pa tudi ne. Na izpadanje las lahko vpliva tudi pričeska, pri kateri si lase preveč zategujete, na primer tesno spet čop. Sušenje z vročim zrakom, ki ga dostikrat spremlja urejanje pričeske s krtačo (s katero spet lase agresivno vlečete), lasem prav tako škodi, pospešuje tanjšanje in redčenje. Poznavalci zato svetujejo, da si lase sušite na zraku oziroma, ker velikokrat to ni mogoče, da temperaturo na fenu zmanjšate. Mnogo žensk, ki se odloči za radikalno hujšanje, verjetno ne ve, da s tem tvega tudi redčenje oziroma izgubo las.

Vzrok so tudi bolezni. Slabo delovanje ščitnice se poleg z izpadanjem las kaže tudi z nerazložljivim pridobivanjem telesne teže, utrujenostjo, zaprtjem, depresijo in težavami s koncentracijo. Lasje in nohti se lomijo, koža je suha. Vendar pa lasje lahko izpadajo tudi zaradi premočnega delovanja ščitnice, kjer so znaki sicer drugačni: izgubljanje telesne teže, nenadno hitro utripanje srca, živčnost, razdražljivost, driska, vlažna koža, oslabele mišice. Preveč aktivna ščitnica je precej manj pogosta kot preslabo delujoča.

Med boleznimi, ki povzročajo izpadanje las, so še lupus (avtoimunska bolezen), pomanjkanje železa (slabokrvnost), sindrom policističnih jajčnikov,  težave zaradi vnete kože. Alopecia (areata) je avtoimunska bolezen, pri kateri imunski sistem napade lasne mešičke. Vzrok zanjo je neznan. Medicinska znanost poskuša ugotoviti vzrok za izpadanje las z različnimi diagnostičnimi metodami. Med njimi so preiskave krvi (vsebnost železa in vitaminov B), testi v zvezi z delovanjem ščitnice, lahko pa tudi biopsija lasišča. Za zdravljenje je na voljo nekaj zdravil, ki pri nekaterih učinkujejo, pri drugih pa ne. Poleg tega imajo tudi kar nekaj stranskih učinkov.

Poleg tega po svetu ponujajo zdravljenje z matičnimi celicami, ki je precej drago in ga je treba redno ponavljati. Drug način je presajanje las, ki pa ima to slabo lastnost, da lahko začnejo tudi presajeni lasje izpadati.

Drugače pa je z naravnimi zdravili, se pravi pripravki iz rastlin, ki vsaj škodijo ne. Mnogi svetujejo masiranje lasišča z olji. Priporočajo kokosovo (tudi kokosovo mleko), mandljevo, ricinusovo (tudi pri nas tradicionalno uporabljano za krepitev in boljšo rast las), olje amla (indijske kosmulje), emujevo olje, olje grozdnih pečk, jojobino in olivno. Način uporabe je preprost: olje si s prsti vmasiramo v lasišče, zavijemo glavo v brisačo in pustimo učinkovati najmanj pol ure. Potem si lase umijemo z blagim, naravnim šamponom.

Priporočajo tudi list aloje vere. Odebeljeni list te rastline vsebuje gel, ki ima izjemne lastnosti. Iz lista torej iztisnete gel in si ga vmasirate v lasišče. Najbolje je, da ga nanesete na umite lase. S krožnimi gibi masirate lasišče in pustite okrog 15 minut, da učinkuje. Potem izperete z mlačno vodo. To kuro naj bi ponavljali trikrat na teden, najbolje zjutraj po prhanju, ko ste si umili tudi lase. Aloja vera poskrbi za ustrezen pH na lasišču, gel prodre v kožo in v lasne mešičke ter spodbuja rast las, pravijo tisti, ki so to metodo preizkusili.

Nekateri prisegajo na učinkovitost grškega jogurta. Dve žlici ga zmešate z žlico medu in sokom ene limone. Zmes si nanesete na lasišče, dobro vtrete in pustite učinkovati najmanj pol ure. Potem sperete z mlačno vodo. Tako oblogo naj bi si pripravili dvakrat na teden. Recept z grškim senom: dve žlici semena grškega sena čez noč namočite v vodi, zjutraj precedite in z malo dodane vode zmešajte v gosto zmes, ki ji dodate beljak dveh jajc. Zmes si vtrete v lasišče in pustite učinkovati pol ure. Potem temeljito izperite s toplo vodo. Grško seno spodbuja rast las in pomaga vzpostaviti ponovno nastajanje lasnih mešičkov. Lasje postanejo sijoči in močni.

Več v reviji Zarja št. 18, 30. 4. 2019.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno