Za 4 osebe
Priprava in pečenje: 45 minut
Sestavine: za testo: 0,5 kg ostre moke * 3 žlice oljčnega olja * pol žličke soli * 2 dl mlačne vode; * za nadev: šopek peteršilja * 1 kg mladih blitvinih listov * 1 šopek mlade čebule * 4 stroki česna * oljčno olje.
Priprava: Blitvo dobro umijemo, trde dele stebel odstranimo. Liste narežemo na trakce, damo v globoko skledo, dodamo na drobno sesekljano mlado čebulo, sesekljan peteršilj, solimo in prelijemo z oljčnim oljem. Dobro premešamo in pustimo. Testo: v skledo presejemo moko, dodamo sol, 2 žlici oljčnega olja in mlačno vodo. Z električnim ročnim mešalnikom zgnetemo sestavine, da dobimo mehko, gladko testo. Na pomokani delovni površini testo pregnetemo še z rokami. Razdelimo ga na dva dela. Vsak delrazvaljamo v krog. Na pekač, prekrit s papirjem za peko, damo en krog testa, nanj naložimo blitvo, prekrijemo jo z drugim krogom testa, robove spodnjega in zgornjega kroga pa stisnemo in zavihamo navznoter, da se sprimejo in nadev ne uhaja. Pekač damo v vročo pečico. Soparnik pečemo pri 200 stopinjah približno 30 minut. Takoj ko je pečen, ga premažemo z mešanico oljčnega olja in na drobno sesekljanega česna. Soparnik tekne vroč, pa tudi hladen.
Dalmatinski soparnik