Nasveti

Dobro je, če smo s hrano, ki jo jemo, povezani

Žana Kapetanović
30. 1. 2018, 07.16
Deli članek:

Izbiramo najboljše prehranske bloge v Sloveniji.

Revija Zarja
Nataša Djurić

Nominiranci bodo prvič predstavljeni na odprtem odru 4. Festivala celostnega zdravja v soboto in nedeljo v Cankarjevem domu v Ljubljani. Na stojnici projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko prevzamete glasovnice ali glasujete neposredno tukaj: GLASOVNICA SKUPAJ ZA ZDRAVJE

Rok za oddajo glasov je 28. februar.

Kruh z drožmi preizkuša našo potrpežljivost, pravi znanstvena raziskovalka in avtorica bloga Zapečenega kruha se največ poje. Nataša si prizadeva predati sporočilo, da je dobro, če smo s hrano, ki jo jemo, povezani. »Če poskušamo ozavestiti, kaj jemo in od kod pridejo sestavine, smo že na dobri poti do zdravja.«

Pri peki se pogosto spomni stavka: »Mojstru je spodletelo večkrat, kot je začetnik sploh poskusil.« In da, tudi njen kruh je bil na začetku ploščat kot frizbi in trd kot opeka.

Kaj počne geodetinja oziroma znanstvenica v domači kuhinji? »Še naprej raziskuje! Vprašanja se porajajo kar sama in treba jih je preveriti. Domača kuhinja ponuja prostor za sprostitev, hkrati pa možnost za uporabo druge možganske polovice.«

Raziskovanja, pri katerih ne pozna končnega rezultata? »Čar peke se skriva prav v neskončnem raziskovanju okusov in oblik. S prakso sicer vnesemo doslednost in predvidljivost, a kruh je živa stvar, zato so vedno možni preobrati. Sicer pa, kdo bi se naveličal čudovitega okusa in vonja doma pečenega kruha?«

Zakaj je kruh iz kislega testa bolj zdrav? Pet argumentov. »Boljša prebavljivost, lažji občutek v želodcu; mlečna kislina, ki nastaja med fermentacijo, blagodejno vpliva na črevesno sluznico; boljša dostopnost škrobov in manjši glikemični indeks; razgradnja oziroma nevtralizacija fitinske kisline; dobre lastnosti shranjevanja (dolgi rok uporabe).«

Spodbuda, da ljudje nekaj naredijo za svoje zdravje? »Poskušam predati sporočilo, da je dobro, če smo s hrano, ki jo jemo, povezani. Če poskušamo ozavestiti, kaj jemo in od kod pridejo sestavine, smo že na dobri poti do zdravja.«

Najbrž bloga in sledilcev ni lahko vedno znova hraniti z zanimivimi vsebinami? »Pisanje zahteva dober načrt, čas in predanost. Včasih poseže vmes življenje in se recepti iz glave nikoli ne prelijejo na splet.«

Razlika med sledilci na blogu v angleščini in slovenščini? V tujini so jo izredno dobro sprejeli, delavnice so bile zelo dobro obiskane. »V tujini je peka kruha z drožmi že dolga leta uveljavljena oblika priprave kruha, ki se zrcali tudi v tem, da jim postopki priprave niso tuji. Vesela sem, da se tudi pri nas vse pomika v dobri smeri, o čemer pričajo tudi moje razprodane delavnice. Sledilce v Sloveniji kruh z drožmi, ko ga imajo priložnost pokusiti, večinoma prepriča in so nad njim očarani.«

Knjiga Kruh z drožmi je zagledala luč sveta tik pred koncem preteklega leta. »Vesela sem, da je nastajala v miru in od vsega srca, predvsem pa tako v besedi kot v avtorski fotografiji z mislijo na bralce, ki se s tovrstno peko morda še niso srečali. Zato je zasnovana kot popoln priročnik – tak, kakršnega bi si tudi sama želela na začetku ustvarjanja. Z veliko razlagami, spodbudami, posameznimi koraki peke in odpravljanjem stereotipov, ki se držijo peke kruha z drožmi.«

Saj sta le voda in moka. In še malo soli, bi lahko rekli. Pa vendar vedno znova izziv. Tudi zanjo? »Brez izzivov bi bilo dolgočasno, zato si poskušam peko vedno malce otežiti. Novi izzivi nas ženejo naprej in tako napredujemo v vseh pogledih. S tem v naše življenje prinašamo navdih.«

Več v Zarji št. 5, 30. 1. 2018.

Estrada

Simon Popek, Miša Molk
Začel se je LIFFe

Ljubitelji filmov spet prišli na svoj račun

pf-na-v-1-pelko
Vip Petek na TV Veseljak Golica

Primorski fantje na Veseljaku: »Morda nas bo od zgoraj pozdravil tudi Bogdan«

1731506601-z-jasno-in-glasno-1731506560883
TV Veseljak Golica

Jasna s Saško Smodej in Dejanom Dogaja

Karel III
Današnji slavljenec

Foto: Karel III. bo 76. rojstni dan praznoval delovno.

Tako kralj Karel kot njegova žena Camilla sta jasno pokazala svoje navdušenje nad konjskimi dirkami,
Estrada

Preiskava zasebnih nepremičnin britanskega kralja razkriva sporne posle

rdeča-preproga-aktual
Novost

Aktualov rojstni dan: Rdeča preproga za nastopajoče, voditelje in oboževalce