Brezglutenski piškoti z banano
Za 16 piškotov
Priprava: 5 minut
Pečenje: 10 minut
Sestavine:2 veliki, zreli banani * 2 skodelici ovsenih kosmičev * po želji pa tudi: vaniljev izvleček, posušene brusnice, rozine, orehova jedrca ali mandlji, kokosovi kosmiči, na drobno sesekljana temna čokolada …
Priprava:Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Ovsene kosmiče zmeljemo v sekljalniku, da so kot moka (lahko tudi bolj na grobo). V veliki skledi zmešamo dobro pretlačeni banani in zmlete kosmiče, da dobimo gladko zmes. Dodamo malo vaniljevega izvlečka in pol skodelice izbranih dodatnih sestavin, na primer sesekljane temne čokolade (ali orehovih jedrc, mandljevih lističev, posušenih brusnic, kokosovih kosmičev …). Pekač prekrijemo s papirjem za peko, papir rahlo namastimo. Z žlico polagamo na papir kupčke zmesi, vsak kupček nekoliko sploščimo z lopatko. Pazimo, da je med kupčki dovolj razmika. Pekač damo v pečico in pečemo piškote od 9 do 12 minut. Piškote ohladimo na rešetki. V zaprti škatli se obdržijo nekaj dni.
Nasvet:Oves sam po sebi ne vsebuje glutena, ki lahko nekaterim povzroča alergije. Če pa pride oves pri žetvi, predelavi ali pakiranju v stik z zrni drugih žit, ki vsebujejo gluten, se lahko zgodi, da deluje alergeno. Ovsene kosmiče za brezglutensko dieto zato kupimo v trgovini z zdravo hrano, kjer je poreklo izdelka zagotovljeno.