Pita s figami in gorgonzolo
Za od 6 do 8 kosov
Priprava: 40 minut
Pečenje: 2 uri
Sestavine: 200 g moke (in moka za delovno površino) * 100 g polnovredne moke * 175 g mrzlega masla (150 g od tega narezanega na kockice) * 100 g sesekljanih orehov * 3 jajca in 2 rumenjaka * 400 g na tanko narezane šalotke * 1 žlica svežih timijanovih listkov * 200 ml goste kisle smetane (creme fraiche) * 200 ml sladke smetane * 140 g sira s plemenito plesnijo (gorgonzola) * 3 ali 4 sveže fige.
Najprej naredimo orehovo krhko testo. V multipraktik damo navadno in polnovredno moko, pol žličke soli in koščke masla. Sesekljamo, da dobimo drobtine. Nato dodamo orehe (če imamo jedrca, jih že prej sesekljamo v multipraktiku) in znova sesekljamo. Dva rumenjaka stepemo s tremi žlicami mrzle vode. Prilivamo k sestavinam v multipraktiku in vključujemo stroj, da se vse poveže v koščke testa. Zmes damo na pomokano delovno površino in na hitro zgnetemo v gladko kepo testa. Testo razvaljamo, z njim obložimo dno in stene globljega modela za pite (premer od 20 do 23 cm). Testo lahko tu in tam poči, a nič zato, ga pač s prsti spet stisnemo. Model s testom pokrijemo in postavimo za eno uro v hladilnik. Pripravimo nadev. Preostalih 25 g masla razpustimo v ponvi, dodamo narezano šalotko in jo počasi pražimo od 10 do 15 minut, da se zmehča in pozlati. Primešamo timijan, pražimo še eno minuto, nato ponev odstavimo. V vrču razžvrkljamo tri jajca, kislo smetano in sladko smetano. Dodamo nadrobljen sir, popramo in rahlo solimo. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Testo v modelu prekrijemo s kosom papirja za peko, na papir natresemo suh fižol za obtežitev. Testo pečemo v pečici 20 minut. Odstranimo papir in fižol ter pečemo še od 15 do 20 minut, da je testo zlato in pečeno. Vzamemo iz pečice, temperaturo pečice pa naravnamo na 180 stopinj. V smetanovo zmes zamešamo ohlajeno šalotko in zmes zlijemo na pečeno testo v modelu. Fige prerežemo, prerezane ploskve premažemo z malo olja. Fige posadimo s prerezano ploskvijo navzgor v smetanov nadev. Potresemo z malo timijana in pečemo v pečici na srednji rešetki 1 uro in 10 minut, da je površina nadeva rjavo zapečena, nadev sam pa še rahlo tresoč – strdi se potem, ko vzamemo pečeno pito iz pečice in jo pustimo počivati od 15 do 20 minut. Pito razrežemo in postrežemo s svežo zeleno solato.
Več v Zarji št. 34, 22.8.2017