Vsi komaj čakamo, da se na tržnici pojavi prvi mladi krompirček. Čeprav je sprva pregrešno drag, si ga ob kakšni posebni priložnosti privoščimo vsaj za vzorec. Potem pa zbiramo recepte in čakamo, da sezona naredi svoje. Krompir dozoreva, vse več ga je in tudi cene ne segajo več v nebo: takrat postane mladi krompir nepogrešljiva poslastica, ob kateri zlahka pozabimo na meso.
Zmečkani mladi krompir iz pečice
Za 4 osebe
Priprava: 10 minut
Pečenje: 1 ura
Sestavine: 1 kg srednje majhnih mladih krompirjevih gomoljev * prgišče majhnih kaper * 2 prgišči izkoščičenih črnih oliv * 1 žlica svežih timijanovih listkov * 2 vejici rožmarina * 6 žlic olivnega olja * 1 žlica belega vinskega kisa * sol * poper.
Pečico ogrejemo na 220 stopinj. Krompir skrtačimo pod tekočo vodo, pristavimo s toliko vode, da je pokrit, in kuhamo približno 12 minut, da je mehak. Odcedimo ga, prerežemo na polovico in damo v skledo. Na vrh stresemo kapre, olive in sesekljan timijan in rožmarin. Prelijemo s štirimi žlicami olja, popramo in solimo. Dobro premešamo, pri tem pa krompir rahlo pomečkamo (ne toliko, da bi izgubili obliko). Pekač obložimo s papirjem za peko – papir naj sega nekoliko čez rob pekača. Krompir s sestavinami stresemo v pekač in ga poravnamo v enakomerno plast. V skodelici zmešamo kis in preostali dve žlici olja, z mešanico pokapljamo krompir v pekaču. Pekač postavimo v vročo pečico in pečemo krompir 40 minut, da je zlato zapečen in rahlo hrustljav.
Več v Zarji št. 22, 30.5.2017