Če se boste pred novoletnimi prazniki s svojimi nadobudneži lotili ustvarjanja praznične torte z zimskim motivom, bo to zanje nepozabno doživetje. Slaščičar Boštjan je za zimsko idilo na torti iz mase tičino ustvaril razigrane otroke na snegu, snežaka in novoletno jelko. Zaupali so nam odličen recept za tako torto in številne napotke za izdelovanje prazničnih figur iz te sladkorne mase in za okraševanje z njimi. Po vznemirljivem in navdihujočem ustvarjanju najmlajših bo taka torta zanje še slajša.
Praznična torta z zimskim motivom otrok na snegu iz mase tičino zahteva nekoliko več načrtovanja in priprave. »Pred izdelovanjem torte si natančno zamislimo želeni zimski motiv. Premislimo, kako in kakšen motiv želimo ustvariti na torti in kako bomo na njej postavili figure. V pričakovanju prazničnih zimskih dni se lotimo ustvarjanja zimske idile, torej razigranih otrok na snegu, snežaka in novoletne jelke iz sladkorne mase. Najprej določimo velikost torte, da bomo lahko zanjo izdelali primerno veliko dekoracijo. Nato se lotimo izdelovanja figur iz mase. Ob tem premislimo, kako bomo na torti figurice v gibanju povezali tako, da bodo ponazarjale zanimivo zimsko praznično zgodbo,« pripoveduje Boštjan Pavalec, glavni slaščičar slaščičarne Pohorska kavarna v Mariboru, kjer so izdelali to čudovito praznično okrašeno torto.
Od slaščičarskega orodja do mase tičino
Že pred pripravo torte si skrbno pripravimo vse, kar bomo potrebovali za njeno izdelavo in okraševanje. Za okraševanje takšne torte potrebujemo maso tičino v več barvah, različno slaščičarsko orodje za oblikovanje, valjar in jedilno slaščičarsko lepilo. Po potrebi si pripravimo tudi različne jedilne barve, če bomo belo maso z njimi kar sami obarvali. Če se s tem ne želimo zamujati, lahko v trgovinah za slaščičarje kupimo že pripravljeno maso v različnih barvah.
Tortna preobleka iz mase tičino
Ovoj, s katerim bomo obdali torto pred okraševanjem s figurami, izdelamo iz mase tičino. Na mizi na čisto in suho podlago potresemo škrob ali sladkor v prahu. Tako se masa ne bo prijemala podlage. Maso najprej dobro pregnetemo s čistimi rokami, pazimo, da je med gnetenjem ne umažemo. Tako pripravljeno in dobro pregneteno sladkorno maso z rokami oblikujemo v kroglo. Razvaljamo jo z valjarjem za maso tičino – pri tem jo valjamo enakomerno v vse smeri. Maso moramo razvaljati na enakomerno debelino, ki naj bo približno od 2 do 3 milimetre. Ko je enakomerno razvaljana, jo navijemo na valjar in jo nato previdno razvijemo čez torto. Maso nato z dlanmi nežno gladimo po površini in obodu torte. Pazimo, da se nam ne raztrga in se ne premakne. Ko nam to uspe in je tortna preobleka videti lepo gladka, v spodnjem delu presežek mase odrežemo z nožkom. Tako je oblečena torta pripravljena za krašenje z okrasjem iz sladkorne mase.
Več v Zarji št. 52, 27.12.2016