Tudi iz preprostih sestavin lahko skuhamo imenitne praznične jedi, ki bodo izstopale po bogastvu okusov, ne da bi nam usodno načele decembrski družinski proračun. Pečeno perutnino, ki je tradicionalna božična jed (čeprav se lahko odločimo tudi za nadevano pečenko iz mletega mesa), dopolnimo z izbrano krompirjevo prilogo in zelenjavo s priokusom prazničnih dišav. Za začetno jed bo teknila domača pašteta iz piščančjega mesa, na vprašanje, s katero sladico skleniti jedilnik, pa poiščemo odgovor v zvezku z najljubšimi družinskimi recepti.
Sesekljana pečenka s trdo kuhanimi jajci
Za 4 do 6 oseb
Priprava: 20 minut
Pečenje: 1 ura 10 minut
Sestavine: 1 kg mešanega mletega mesa * 3 čebule * svež timijan * svež peteršilj * 5 jajc * 2 stari žemlji * 2 žlički pikantne gorčice * sol * poper * 2 olupljena paradižnika * olje.
Priprava: Žemlji namočimo v mlačni vodi, ko se zmehčata, ju iztisnemo in nadrobimo v skledo. Dve čebuli na drobno sesekljamo, skupaj z dvema jajcema, gorčico in na drobno sesekljanim peteršiljem ju dodamo žemljama. Dobro premešamo z metlico za stepanje, da je zmes enotna. Nato dodamo mleto meso in vse skupaj pregnetemo, da dobimo gladko mesno testo. Tri jajca trdo skuhamo (10 minut). Odcedimo jih, oplaknemo pod mrzlo vodo in olupimo. Mesno testo razdelimo na dva dela. Delovno desko navlažimo ali prekrijemo s kosom prozorne folije (da se mesna štruca ne prijema delovne podlage). Na deski nato oblikujemo iz vsakega od delov mesnega testa podolgovat ploščat oval. Na enega od ovalov zložimo trdo kuhana jajca drugo za drugim. Na vrh damo drugi del mesnega testa. Robove obeh kosov mesnega testa stisnemo, da se dobro sprimejo. V podolgovatem pekaču, ki ima tudi tesno prilegajoč se pokrov, segrejemo olje (ali mešanico olja in masla). Na drobno sesekljamo preostalo čebulo in jo na segreti maščobi počasi med mešanjem pražimo, da postekleni in se zmehča. Dodamo tudi olupljena paradižnika. Na čebulo in paradižnik položimo pripravljeno sesekljano pečenko in pustimo, da se na spodnji strani malo zapeče. Prilijemo štiri skodelice vode in dodamo nekaj vejic svežega timijana. Pekač pokrijemo s pokrovom in postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj. Pečenko pečemo 45 minut. Nato odstranimo pokrov, pečenko pa pečemo še od 20 do 25 minut, da se lepo rjavo zapeče. Pečenko preložimo iz pekača na pladenj, pokrijemo jo s kosom aluminijaste folije in shranimo na toplem (v izključeni pečici). Omako iz pekača prelijemo v kozico in sesekljamo s paličnim mešalnikom. Če je je premalo, dolijemo nekaj vode ali še bolje juhe. Omako zgostimo z žličko moke, ki jo gladko razmešamo z malo mrzle vode, nato pa zlijemo k omaki in kuhamo, da vse skupaj še enkrat prevre.
Več v Zarji št. 50, 13.12.2016