Nasveti

Premalo poznane okrasne jablane

Mojca Sušnik Klemenčič
2. 11. 2016, 12.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Okrasne jablane popestrijo jesenski in zimski vrt

Shutterstock

Vrt naj bi bil zasnovan tako, da bi bil lep v vseh letnih časih ne glede na svojo velikost, lego in čas, ki mu ga namenjamo. Žal pa je v praksi precej drugače, saj pogosto spregledamo rastline, ki bi naš vrt naredile zanimiv in lep tudi v zimskem času. Je že tako, da se spomladi z vsemi močmi zaženemo na delo, občudujemo vsako rastlino posebej in budno pazimo, da so gredice okopane, rastline zalite, škodljivci odstranjeni in pleveli ukročeni. Delovna vnema traja tja do konca poletja, nato pa počasi popušča, dokler se ob prvem hladnem vetru ne preselimo med štiri stene, tako da vrt občudujemo le še skozi okenske šipe.

Pa saj tudi ni kaj dosti videti! Cvetja ni več, z dreves in grmov je odpadlo zadnje jesensko obarvano listje, čast rešujejo le še zimzelene rastline, ki vse bolj pogosto prevladujejo v novejših zasaditvenih načrtih. Kakor da ne bi bilo toliko drugih možnosti, da bi vrt tudi pozimi ostal barvit in zanimiv tako za nas kakor za druga živa bitja, ki z našo vednostjo ali tudi ne prebivajo na njem!

Drevnine, ki v vseh letnih časih lahko močno zaznamujejo videz vrta, so različne vrste tako imenovanih okrasnih jablan, imenovanih tudi lesnike (Malus sp.), in njihovi križanci. Ker se razrastejo v majhna drevesca ali košate grme, so kot samostojne lesnate rastline zelo primerne za sajenje na manjše obhišne vrtove, na večjem vrtu pa lahko z nekaj drevesi, posajenimi dovolj skupaj, ustvarimo oblikovno zanimivo skupino. Zaradi šibke rasti jih posajene v večje cvetlične lonce lahko kot posodovke gojimo celo na balkonih ali terasah. Ker so okrasne jablane prezimno trdne rastline, kar pomeni, da zimo brez škode lahko preživijo na prostem, pri ulončenih rastlinah odpadeta iskanje primernega prezimovališča in skrb zanje v zimskih mesecih. Ob tem ne smemo pozabiti, da mora biti posoda, v kateri okrasna jablana raste, narejena iz materiala, odpornega proti zmrzali, in da moramo pred prvim hujšim mrazom izpod cvetlične posode odstraniti podstavek za vodo, posodo pa s pomočjo lesenih polen, deščic, ploščatih kamnov ali posebnih podstavkov dvigniti od tal. Še najbolj pomembno pa je rastlino, čeprav spi zimsko spanje, vsak mesec malo (resnično malo) zaliti, le toliko, da se prst ne izsuši popolnoma. Zgodaj spomladi drevesce po potrebi obrežemo in zamenjamo zgornjo plast stare prsti z mešanico komposta in dobre prsti. Rastlino presajamo le vsake tri ali štiri leta.

Spomladi nas razveselijo z bogatim cvetjem

Spomladi vsi poznamo in občudujemo cvetoče japonske češnje, malokdo pa ve, da okrasne jablane cvetijo enako lepo, bogato in različno kakor šarmantne zvezde iz dežel vzhajajočega sonca. Velikost in barva cvetov, katerih barvna paleta sega od bele prek rožnatih do temnordečih odtenkov, sta odvisni od posamezne sorte, ki ji okrasna jablana pripada. Enako kakor pri žlahtnih sorodnicah se tudi iz cvetov okrasnih jablan in njihovih križancev razvijejo plodovi. Kajti drugače od japonskih češenj, ki cvetijo z vrstnatimi, to je polnimi cvetovi, ki so jalovi in se zato iz njih nikoli ne razvijejo plodovi, okrasne jablane razvijejo preproste cvetove, zaradi katerih so pozno jeseni ali pozimi njihove veje gosto obložene z drobnimi plodovi. Lahko so rumeni, rdeči, oranžni, zelo ali malo manj majhni, vsi pa so užitni in po okusu prekašajo svoje velike žlahtne sorodnike. Poznanih je veliko vrst, vzgojili pa so tudi precej križancev, ki obrodijo večje plodove.

Več v Zarji št.44, 2.11.2016

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste