Nasveti

Zmeda z mlekom

Adriana Dolinar
28. 9. 2016, 23.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kako je z mlekom in mlečnimi izdelki ob osteoporozi in aterosklerozi? Stara sem 60 let. Ker imam prve znake osteoporoze, mi je zdravnik zaradi potreb po kalciju priporočal, naj uživam veliko mleka in mlečnih izdelkov. Ker pa je moj holesterol tudi nekoliko nad normalnimi vrednostmi, mi je ob tem še odsvetoval uživanje polnomastnega mleka in mlečnih izdelkov ter masla. Ker sem brala, da je prav uživanje teh dobrodejno za kosti, sem zmedena. Mi lahko, prosim, pomagate razjasniti, ali se moram res zaradi nevarnosti zamašitve ožilja izogibati prav polnomastnim izdelkom in maslu? Hvala, Nada iz Brežic

Hvala za vprašanje, ki muči marsikaterega starostnika! Odgovor ni preprost. Mleko in mlečni izdelki vsekakor lahko koristijo zdravju, pod pogojem, da so kakovostni in da jih dobro prenašamo. V nasprotnem primeru nam uživanje lahko povzroči težave. Najboljši so npr. mleko in mlečni izdelki iz ekološke pašne reje, surovi oziroma čim manj tehnološko poškodovani s homogenizacijo, pasterizacijo, sterilizacijo in seveda polnomastni (kot ste že zasledili). Znak, da omenjene izdelke dobro prenašamo, pa pomeni, da nimamo npr. alergije na mlečno beljakovino (kazein) in da normalno prebavljamo mlečni sladkor (laktozo), torej nam uživanje mleka ne povzroča prebavnih motenj; da nimamo premalo želodčne kisline in puščajočega črevesa, saj so v tem primeru lahko tudi motnje počutja, poslabšanje revme itd. posledica uživanja teh živil.

Kadar torej lahko brez zadržka uživamo mleko in mlečne izdelke, nam ti lahko pomagajo celo pri obeh težavah, ki jih navajate, če so seveda kakovostni in polnomastni. Zadnjim se zaradi obilja nasičenih maščob običajno izogibamo. A prav ti vsebujejo obilje za kosti in ožilje dobrodejnih, v maščobah topnih vitaminov A, D, E in K2! A in E sta npr. pomembna antioksidanta, ki tudi naše žile varujeta pred prostimi radikali. Vitamin D pomaga pri vsrkavanju kalcija iz črevesja in pri preprečevanju izgube kalcija iz kosti. Vse premalo pa se zavedamo in poznamo pomen vitamina K2. Številni pozabljajo, da za čvrstost kosti niso pomembni le kalcij, magnezij in vitamin D, ampak tudi dolga leta spregledani vitamin K2. Še več, danes ugotavljajo, da je lahko jemanje zgolj kalcijevih pripravkov brez drugih treh neučinkovito ali celo nevarno. Npr. dodatno uživanje kalcija, ko primanjkuje vitamina K2, naj ne bi učinkovito krepilo kosti, temveč naj bi celo povečalo nevarnost za srčno-žilna obolenja. Razlog? Vitamin K2 je zelo pomemben pri pravilnem razporejanju kalcija v telesu. Če ga je premalo, se bo kalcij nalagal v mehka tkiva (npr. na žilne stene) in ne v kosti! Vitamin K2 namreč skrbi, da se kalcij transportira v kosti in zobe, ne pa v mehka tkiva. Prav tako naj bi pomagal umikati že naloženi kalcij iz žilnih sten. K2 torej močno skrbi za čvrstost kosti, kot kaže, pa lahko zelo vpliva tudi na preprečevanje oziroma zmanjševanje ateroskleroze. Kadar imamo težave z osteoporozo in aterosklerozo, nam torej prav uživanje polnomastnega mleka in mlečnih izdelkov, ki vsebujejo obilje vitamina K2, lahko pomaga. Manj mastne različice imajo zaradi odstranjenih maščob posledično tudi manj varovalnih vitaminov.

Zaradi nasičenih maščob v polnomastnih živilih vam prav tako ni treba skrbeti, zaradi njih se vam krvne žile ne bodo bolj mašile. To je zmota, ki jo priznava vse več ozaveščenih zdravnikov. Tako analiza raziskav 347.747 preiskovancev, ki so jih spremljali 23 let, objavljena januarja leta 2010 v American Journalu of Clinical Nutrition (v članku 

Uživanje jogurta in mlečnih izdelkov za preprečevanje kardio-metabolnih bolezni: epidemiološka in eksperimentalna študija) ugotavlja, da ni dovolj trdnih dokazov, da bi lahko nasičene maščobe povezali s povečanim tveganjem za razvoj koronarne srčne bolezni in srčno-žilnih obolenj.

Je strah pred polnomastnimi mlečnimi živili upravičen? Glede na to, da v mleku in njegovih izdelkih najdemo največ naslednje nasičene maščobe – stearinsko, palmitinsko, miristinsko itd., – ki nima škodljivega vpliva na naše ožilje, preseneča, da se še vedno tako stroka kot laiki bojijo nasičenih maščob oziroma polnomastnih mlečnih živil! Danes namreč vemo, da stearinska maščobna kislina dviguje raven dobrega HDL, ki varuje naše žile. Še več, palmitinska in miristinska maščobna kislina sicer res dvigujeta raven holesterola v krvi, vendar ne v našo škodo, temveč v našo korist! Dvigujeta namreč dobro različico LDL, ki naše žile prav tako varuje! Čeprav živimo v dobi, ko so informacije vsem dosegljive, številni tako laiki kot strokovnjaki ne vedo, da obstaja več različic tako LDL (sicer poznanega kot slabi holesterol) kot HDL (sicer znanega kot dobri holesterol). 

Več v Zarji št. 39, 27. 9. 2016

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste