Ni prave velike noči brez tradicionalne slovenske potice in drugih sladkih dobrot. V sodelovanju s kvasom FALA smo povabili naše bralke in bralce, naj nam pošiljajo svoje dragocene recepte za velikonočne sladice, in izmed številnih kvašenih dobrot smo jih izbrali nekaj, da bodo tudi vaši prazniki sladki ter veseli.
Buhteljni
Sestavine: testo: 1 kg bele moke, 1 kocka kvasa FALA, 2 žlički soli, 12 dag masla, 10 dag sladkorja, 6 rumenjakov, 0,5 l mleka; drugo: marelična marmelada, maščoba za pekač, sladkor v prahu za posipanje.
Priprava: kvasec: v mlačno mleko (2 dl od skupne količine) damo 1 žličko sladkorja, zdrobimo kvas in počakamo 10 minut, da vzhaja.
V presejano moko narežemo na majhne koščke maslo, dodamo sladkor, rumenjake, sol, vzhajan kvasec in preostanek mleka. Iz vseh sestavin zamesimo testo. Mesimo tako dolgo, da se loči od posode in prstov. Pokrijemo s prtom in pustimo, da testo vzhaja za enkrat toliko.
Ko je vzhajano, ga na delovni površini zvaljamo za prst in pol debelo in razrežemo na kvadrate. Na sredo vsakega damo marmelado in jo nato s testom pokrijemo na obeh straneh, da se robovi primejo. Buhteljne zlagamo v naoljen pekač drugega poleg drugega. Pustimo, da vzhajajo okoli 30 minut.
Vzhajane buhteljne s čopičem namažemo z mlekom, ki smo mu dodali pol žličke sladkorja.
Pečemo jih od 45 do 50 minut na 180 stopinjah C v ventilatorski pečici oziroma do zlatorjave barve. V pekaču naj se še ohlajajo 15 minut, nato jih vzamemo ven, zložimo na krožnik in potresemo s sladkorjem v prahu.
Danica Gramc Ošlovnik iz Tržiča
Recepte za makovo in lešnikovo potico, za velikonočni orehov kolač, za čokoladno potico - zvezdo in še za mnoge velikonočne dobrote, ki so jih prispevali naši bralke in bralci, poiščite v reviji Zarja št. 12., 22.3. 2016
Sponzor velikonočne priloge je kvas FALA.