Hrustljavo pečene račje prsi
Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Pečenje: 30 minut
Sestavine: 650 g krompirja * 400 g korenja * 2 čebuli * 1 žlica sladkorja * 2,5 dl rdečega vina * 1,5 dl zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * sol * poper * 3 kosi račjih prsi (po 200 g) * 2 žlici masla * nariban muškatov orešček * šopek peteršilja.
Priprava: Olupimo krompir in korenje, oboje na grobo zrežemo in pristavimo s toliko osoljene vode, da je zelenjava pokrita. V pokriti posodi kuhamo od 15 do 20 minut. Dve čebuli olupimo in na drobno sesekljamo. Na 1 žlici vročega olja pražimo čebulo 2 minuti, da postekleni. Potresemo z 1 žlico sladkorja in pražimo 1 minuto, da sladkor karamelizira. Prilijemo 2,5 dl rdečega vina in 1,5 dl zelenjavne juhe. Na zmernem ognju kuhamo 10 minut, da omaka delno povre in se zgosti. Solimo in popramo. Z ostrim nožem poševno zarežemo v kožo račjih prsnih filejev. Fileje z vseh strani natremo z mešanico soli in popra. V ognjevarni ponvi (ki jo lahko kasneje damo tudi v pečico) segrejemo 1 žlico olja. Na močnem ognju pečemo račje prsi s kožo navzdol od 3 do 4 minute, da koža zlato porjavi. Obrnemo jih in pečemo še 2 minuti. Nato prestavimo ponev v ogreto pečico in pečemo račje prsi pri 180 stopinjah na srednji rešetki še od 8 do 10 minut. Ventilacijska pečica ni primerna.
Kuhano korenje in krompir odcedimo, dodamo 2 žlici masla in na grobo pretlačimo. Solimo, popramo, začinimo z muškatnim oreščkom in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Postavimo na toplo, da počaka. Račje prsi zavijemo v aluminijevo folijo, da počivajo 5 minut. Pogrejemo omako. Meso narežemo na rezine in ponudimo s karamelizirano omako ter s pretlačenim krompirjem in korenjem.
Recepte za kremno juho iz brstičnega ohrovta, jagnječje zarebrnice in svinjski file v listnatem testu ter tudi za prilogo in omako k mesu boste našli v reviji Zarja št. 28, 29.12. 2015