Številne šole, vrtci in drugi vzgojno-izobraževalni zavodi so današnji dan začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki spodbuja k spoštovanju in uživanju več lokalne slovenske hrane ter spominja na pomen zdravega prehranjevanja. S tem se končuje prvi teden slovenske hrane. Skupaj z otroki so danes zajtrkovali tudi številni funkcionarji.
Tradicionalni slovenski zajtrk kot projekt v vrtcih in šolah poteka že vse od leta 2011 in načeloma gre za uspešen, prodoren in informativen projekt, vendar je očitno pri tem nekaj zelo hudo zmotilo premierjevo partnerko Tino Gaber. Na družbenem omrežju Facebook je ostro zapisala: "70 odstotkov Slovencev ima povišan holesterol, 50 odstotkov krvni tlak, imamo več kot 200.000 sladkornih bolnikov, stopnja debelosti pri otrocih se je v zadnjih tridesetih letih povečala za 300 odstotkov, vodilni vzroki SMRTI prebivalcev Slovenije so še vedno bolezni obtočil - srčni infarkt, možganska kap in odpoved srca... in mi se hvalimo, da letno pridelamo 2.456 ton masla. RESNO? Bravo, majstri! Roka! "
Če bi uporabljeni podatek o proizvodnji masla uporabili za enostaven izračun ob predpostavki, da se vso proizvedeno maslo tudi enakomerno poje, bi ugotovili, da vsak prebivalec Slovenije poje 1,17 kilograma masla na leto. Seveda so tukaj upoštevane samo količine domače proizvodnje masla v Sloveniji. Ali je to veliko ali ne presodite sami, za lažjo presojo: obstaja podatek, da povprečen Američan na leto zaužije približno 2,6 kilograma masla, kar je dvakrat več od povprečne letne porabe masla na prebivalca v Sloveniji.
"Tradicionalni slovenski zajtrk je izjemno pomemben, zato upam, da bomo imeli v prihodnosti ne le dan in teden, ampak mesec ali celo leto tradicionalne zdrave slovenske hrane," pa je, kot so sporočili z ministrstva za zdravje, ob robu zajtrka poudarila ministrica Prevolnik Rupel, ki ni komentirala izjave Tine Gaber.