Priprava krhkega testa je hitra in nezahtevna, dobrote, ki jih spečemo iz njega, pa se kar topijo v ustih. Kot nalašč za praznične dni.
Osnovni recept za krhko testo je tako preprost, da si ga brez težav zapomnimo. Potrebujemo sladkor, maščobo in moko, razmerje sestavin pa je 1 – 2 – 3. To pomeni, da vzamemo 1 del sladkorja, 2 dela maščobe in 3 dele moke. A lahko si privoščimo tudi drobne spremembe. Na primer: če uporabimo več maščobe, je testo posebej rahlo, a tudi bolj kalorično. Če vzamemo več sladkorja, je pecivo bolj hrustljavo. Če dodamo osnovnim sestavinam 1 jajce ali 1 rumenjak, se testo bolj poveže in se nam ne zgodi, da bi razpadlo v drobtine. Če v testo zamesimo mlete orehe ali dišavnice (na primer sivkine cvetove ali rožmarin), dobimo pecivo bogatejšega okusa. Če pa iz recepta izpustimo sladkor, dobimo krhko testo, ki je osnova za različne pikantne pite.
Preden se lotimo priprave, poskrbimo, da imamo pri roki vse sestavine –odtehtamo jih in postavimo na delovno površino. Maščoba, na primer margarina (ali maslo), naj bo mrzla in narezana na majhne koščke. Na delovno površino damo moko v kupčku, v sredini kupčka naredimo jamico. V jamico damo stepeno jajce ali rumenjak (če ga uporabimo) ter sladkor (in ščepec soli), na rob jamice pa koščke mrzle margarine. Od roba proti sredini na hitro zgnetemo sestavine v gladko testo. Priporočljivo je, da imamo hladne roke – preden začnemo, si jih oplaknemo pod mrzlo vodo in obrišemo. Gnetemo le toliko časa, da koščki maščobe niso več vidni. Če gnetemo predolgo, se moka in maščoba preveč povežeta, testo pa ne bo slastno krhko, temveč zateglo. Testo nato oblikujemo v ploščat hlebček, zavijemo v kuhinjsko folijo in damo za 30 do 60 minut v hladilnik. V tem času se testo ravno prav strdi, da ga lahko oblikujemo. Če je v hladilniku predolgo, pa je pretrdo in ga moramo pred uporabo najprej nekaj časa pustiti na sobni temperaturi. Testo razvaljamo na pomokani delovni površini ali med dvema listoma papirja za peko, da se ne lepi. Porabimo ga hitro, dokler je še hladno.
Recept za pikantno krhko testo, ki je osnova za zelenjavne in podobne krhke pogače, ne vsebuje sladkorja. Za model za pite s premerom 26 cm zamesimo testo iz 125 g mrzle in na majhne koščke narezane margarine (masla), 250 g moke, 1 žličke soli in 1 jajca ali od 4 do 5 žlic mrzle vode.
Recept za sladko krhko testo: po formuli 1 – 2 – 3 vzamemo za model s premerom 26 cm 80 g sladkorja, 160 g na koščke narezane mrzle margarine in 240 g moke, dodamo pa tudi malo soli in 1 jajce. Testo je primerno za sadne pite ali tudi za piškote. Za peko piškotov lahko uporabimo tudi ostanke krhkega testa.
Dodatki: V sladko testo lahko poljubno vgnetemo malo mletih orehov, naribano limonino lupinico ali pa na primer na drobno sesekljane posušene cvetove sivke (za sladke piškote), v pikantno krhko testo pa na primer na drobno sesekljan posušen rožmarin. Testo oblikujemo v klobaso, zavijemo v kuhinjsko folijo in ohladimo v hladilniku. Klobaso najprej povaljamo v sladkorju, nato pa narežemo na kolesca. Piškote zložimo na pekač, prekrit s papirjem za peko, okrasimo na primer z jedrci ali rozinami, nato pa pečemo v ogreti pečici pri 180 stopinjah od 10 do 15 minut.
Male zelenjavne pite
Za 12 kosov
Priprava: 30 minut
Pečenje: 35 minut
Sestavine: za testo: 300 g moke * sol * 150 g mrzle margarine * 1 čebula * 180 g korenja * 180 g kolerabe * 1 žlica olja * 150 g zamrznjenega graha * 200 g goste kisle smetane * 2 jajci * 4 žlice naribanega parmezana * poper.
Priprava: Moko pomešamo z malo soli. Dodamo koščke mrzlega masla in 50 ml mrzle vode. Gnetemo najprej z električnim ročnim mešalnikom, nato pa z rokami, da dobimo gladko testo. Testo oblikujemo v klobaso, zavijemo v kuhinjsko folijo in damo za 20 minut v hladilnik. Očistimo čebulo, korenje in kolerabo. Vse na drobno sesekljamo. Na segretem olju počasi pražimo čebulo 2 minuti, da postekleni. Dodamo korenje in kolerabo ter pražimo na zmernem ognju še 4 minute. Dodamo grah in pražimo še 2 minuti. Smetano zmešamo z jajcem in 1 rumenjakom ter z naribanim sirom. Prelijemo čez nekoliko ohlajeno zelenjavo in premešamo. Solimo in popramo. Klobaso testa narežemo na 12 kolesc. Kolesca sploščimo in vtisnemo v dobro namaščene vdolbine pekača za mafine tako, da sta obložena dno in rob vdolbine. Stepemo preostali beljak in z njim namažemo testo. Na dnu ga prebodemo z vilicami. Postavimo v vročo pečico in pečemo pri 180 stopinjah 10 minut na srednji rešetki – ventilacijska pečica ni primerna. Pekač vzamemo iz pečice. Na napol pečeno testo naložimo zelenjavni nadev. Postavimo spet v pečico in pečemo še od 20 do 25 minut.
Nasvet: Mini zelenjavne pite so dobrodošel prigrizek, s katerim postrežemo h kozarčku pijače ali pa obogatimo praznični bife.