Nasveti

Fantovska pečenka

Jana
16. 7. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nekdaj so bile mesne jedi na Dolenjskem na mizi le ob prazničnih dneh, zato so si mladi fantje pogosto priskrbeli kakšen priboljšek. Svoj ulov pa so znali slastno pripraviti, recimo zajca so spekli na žerjavici in od tod se je tudi ohranilo ime fantovska pečenka.

Nekdaj so bile mesne jedi na Dolenjskem na mizi le ob prazničnih dneh, zato so si mladi fantje pogosto priskrbeli kakšen priboljšek. Radi so se družili, navdušeni pa so bili tudi nad lovom na jazbece, srnjad in poljske zajce. Svoj ulov pa so znali tudi slastno pripraviti, recimo zajca so spekli na žerjavici in od tod se je tudi ohranilo ime fantovska pečenka.

Gospodinje pa so zajca pripravile malce drugače. Dale so ga v lončeno posodo, posolile, zabelile s svinjsko mastjo in dodale nekaj zelišč – čebulo, majaron, luštrek in gorčično seme – ter spekle na ognjišču. Recept za fantovsko pečenko nam je zaupala mlada, a izkušena gospodinja Eva s turistične kmetije Šeruga (www.seruga.si) v vasi Sela pri Ratežu na Dolenjskem. »Čeprav se trudimo ohraniti čim bolj izvirne recepte, se ti z leti kljub temu spreminjajo,« je dejala in dodala, da lahko fantovsko pečenko pripravljamo skozi vse leto, zraven pa uporabimo sezonsko zelenjavo in priloge.

Sestavine: kunec (očiščen) * začimbe: peteršilj, timijan, luštrek, rožmarin * 1 čebula * 2 stroka česna * sezonska zelenjava: gomolj zelene, paprika, por, paradižnik, korenje * 1 dl belega vina * 3 žlice olja

Priprava: Kunca očistimo in operemo, ga posolimo in položimo v pekač. Dodamo peteršilj, timijan, luštrek, rožmarin ter čebulo in česen; poleti lahko uporabimo sezonsko zelenjavo z domačega vrta. Gomolj zelene, paprika, por, paradižnik in korenje se prav dobro podajo k zajcu. Nato kunca zalijemo z belim vinom, dodamo nekaj kapljic olja in ga pečemo dobro uro na 180 stopinj. Med pečenjem ga večkrat zalijemo z lastnim sokom in malo vode. Ko je meso pečeno, ga ponudimo s sirovimi štruklji, mladim pečenim krompirjem, pozimi pa se odlično prilega s sladkim rdečim zeljem. (kb)

Združenje turističnih kmetij Slovenije izvaja projekt Ohranimo gastronomsko dediščino, in sicer s finančno pomočjo Norveške, Islandije in Lihtenštajna. Več informacij najdete na www.slovenia.info/uzivajmobrezmeja

 

 

 

 

 

 

 

Estrada

Karel III
Današnji slavljenec

Foto: Karel III. bo 76. rojstni dan praznoval delovno.

Tako kralj Karel kot njegova žena Camilla sta jasno pokazala svoje navdušenje nad konjskimi dirkami,
Estrada

Preiskava zasebnih nepremičnin britanskega kralja razkriva sporne posle

rdeča-preproga-aktual
Novost

Aktualov rojstni dan: Rdeča preproga za nastopajoče, voditelje in oboževalce

damjan murko 1
Pogumni načrti

Bo Damjan Murko nastopil v Stožicah?

raiven
Ljubiteljica živali

Raiven ne skriva svoje ljubezni do malih bitij

kRALJ SVOJE KUHINJE03
Kralj svoje kuhinje

Ajda Mlakar je Uroševo ričoto pripravila tudi za svoje goste

Zanimivosti

panuozzo1
Slastna alternativa

Panuozzo – še ena zvezda iz sveta pice

cistilnica-novak04
Zanimivosti

Oblačilom in preprogam se splača privoščiti pravo nego

Klic dobrote 2023_Bernarda Žarn in Jure Sešek
Klic dobrote 2024

Dobrodelni koncert za pomoč družinam v stiski

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov

20241028_100059_100551
Zanimivosti

Kaj je tako posebnega pri Huawei napravah, da Ciril Komotar ne more brez njih?