Nasveti

Vrtec ali resničnostni šov?

Jana
26. 9. 2009, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Gotovo je zabavno, če si mama ali očka lahko ogleda, kako dan v vrtcu preživlja njegov podmladek. A kako hitro to preraste v obsesijo? In kaj, če staršu ni všeč, kar vidi?

Vsi starši se kdaj sprašujejo, kaj prav ta trenutek počne njihov otrok v vrtcu. Spi, riše, poje ali puli igračko iz rok kateremu od sovrstnikov? Vsakega zanima in včasih skrbi, kako se otrok počuti in kako drugi ravnajo z njim. V Sloveniji nastaja prvi vrtec, v katerem naj bi razpostavili kamere, s katerimi bodo lahko starši na spletu kadar koli preverili, kaj počne njihov malček. Na prvi pogled ljubka in nedolžna ideja. Pa je res?

Prav gotovo je zabavno, če si človek lahko med napornim delovnikom utrga pet minutk za to, da si ogleda, kako dan v vrtcu preživlja njegov podmladek. A kako hitro se to potegne na deset, petnajst minut ali pet minut vsakih pol ure? In kaj, če staršu ni všeč, kar vidi? Dr. Aleksandru Zadelu, psihologu, se zdi tak vrtec že kar grožnja tako razvoju otroka kot duševnemu miru staršev. »Pustimo ob strani, kako sporen je takšen nadzor za delo vzgojiteljev in učiteljev. Mislim, da bi bilo to še najbolj škodljivo za starše. Namen je verjetno čisto dober, a posledice v praksi bi bile lahko res hude. Nemalo staršev bi postalo s spremljanjem otroka dobesedno obsedenih. Videli bi dogodke, vendar ne bi razumeli konteksta. Predstavljajte si, da starši dva dni zapored vidijo, da malemu visi smrkelj iz nosa ali da mu drug otrok jemlje igračko. Videli bi neljub dogodek, ne pa celotne dinamike med otrokom in vzgojiteljem ali otrokom in sovrstniki. Nekateri sicer razumejo, da je njihov otrok eden od petnajstih v skupini, drugi pa vidijo le svojega edinstvenega otroka.« Dr. Zadel je prepričan, da bi se kmalu začeli telefonski klici v vrtec z naročili, priporočili in zahtevami do osebja. »So starši, ki zelo hitro tečejo v vrtec urejat stvari. Toda to seveda ne gre. Vrtec je institucija, ki temelji na zaupanju. Starši morajo nadzor nad svojim otrokom in skrb zanj prepustiti osebju. Seveda se pozanimajo, kaj se je z otrokom čez dan dogajalo in izrazijo svoje želje, a več kot to je preveč. Njihova skrb je hitro v večjo škodo kot korist.« Kamere v vrtcu pa tudi za otroka niso dobre. Ogroženi sta njegova avtonomnost in svoboda. »Razmisliti moramo, v kaj hočemo otroka vzgojiti. V človeka, ki zna vzpostaviti svoje mesto v skupini, poskrbeti za svoje odnose z drugimi in sprejeti odgovornost za svoja dejanja, ali v nekoga, ki se bo vedno oziral čez ramo za mamo in očetom. Otrok, ki ve, da ga mami lahko kadar koli preveri po kameri, nikoli ne bo imel občutka samostojnosti in tudi prave svobode ne.«
Pravi ujetniki bodo starši
Podobno misli tudi Božena Bratuž iz Skupnosti vrtcev Slovenije. Svobode, ki jo starši dobijo z odhodom otrok v vrtec, se ji zdi preprosto škoda. »Prepričana sem, da bi takšna možnost zelo motila storilnost staršev. Morda bi najprej samo malo poškilili k otroku v vrtec, sčasoma pa bi temu verjetno namenjali čedalje več časa.

 

Več v tiskani izdaji revije Jana, št. 38

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste