Belokranjsko pogačo naj bi prinesli v Belo krajino Uskoki z Balkana, ki so v 15. in 16. stoletju bežali pred Turki. Že osem let velja za zaščiteno belokranjsko tradicionalno jed. Okusno dobroto iz kvašenega testa uživamo tako, da lomimo posamezne kvadratke (pred peko površino testa zarežemo z nožem v obliki kvadratne mreže), nam je razložila izkušena gospodinja Nena s turistične kmetije Bajuk (www.slovenia.info/bajuk ) v vasi Radovica pri Metliki, ki nam je tudi zaupala recept. »Pogačo pripravljamo vse leto in naši gostje jo imajo zelo radi,« je še dejala.
Sestavine: 50 dag mehke bele moke * 3 dl mlačne vode * 2 kavni žlički soli * 20 g kvasa * 1 ščepec kumine * 1 celo jajce * pol žličke sladkorja
Priprava: Pripravimo kvasni nastavek iz kvasa, 3 žličk bele moke, 0,5 dl mlačne vode in pol žličke sladkorja. Pustimo vzhajati tako dolgo, da se volumen za enkrat poveča. Iz preostalih sestavin in kvasnega nastavka zamesimo ne pretrdo testo, pustimo vzhajati, nato položimo testo na pekač, namazan z maščobo, in ga z rokami raztegnemo do debeline 1–2 cm. Pazimo, da je testo ob robu nižje kot na sredini. Pogačo še malo vzhajamo, jo zarežemo s poševnimi črtami, namažemo s stepenim jajcem in posujemo s ščepcem kumine in grobe soli. Pečemo jo od 20 do 25 minut pri 200–220 °C. (kb)
Združenje turističnih kmetij Slovenije izvaja projekt Ohranimo gastronomsko dediščino s finančno pomočjo Norveške, Islandije in Liechteinsteina. Informacije: www.slovenia.info/uzivajmobrezmeja
Foto: Tomo Jeseničnik