Za 4 osebe
Sestavine: 100 g čebule + 700 g rdeče pese + 20g masla + 800 ml zelenjavne juhe + 2 kisli jabolki + 4 žlice limoninega soka + sol + poper + 20g sveže naribanega hrena + 4 žlice bučnega olja.
Priprava: V posodi na maslu prepražimo narezano čebulo, ki ji dodamo peso, narezano na centimeter velike kocke. To zalijemo z jušno osnovo in kuhamo 20 minut. Dodamo jabolka, ki smo jih olupili in narezali na rezine. Juho in limonin sok zmiksamo. Solimo, popramo in precedimo. Tako pripravljeno juho ponudimo s sveže naribanim hrenom, ki ga potresemo po vrhu, in jo še pokapamo z bučnim oljem.
Juho iz rdeče pese je posebej za Jano po svojem receptu pripravil kulinarični mojster Slavko Adamlje, ki vodi Gostilno Hana na Viču v Ljubljani.