Nasveti

Čebulni zavitek

Jana
14. 12. 2009, 13.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Čebula je nepogrešljiva stalnica v domači shrambi.

Za 6 porcij
Priprava: 1 ura
Pečenje: 35 minut

Sestavine: za testo: 100 g moke in moka za razvaljanje * 1,5 žlice olja * ščep sladkorja * ščep soli * maščoba za pekač; * za nadev: 300 g paradižnikov * 750 g čebule * 1 šopek peteršilja * 2 žlici olja * sol * poper * 1,5 dl zelenjavne bistre juhe iz kocke * 3 rumenjaki * 75 g goste kisle smetane (mileram) * 150 g naribanega sira (ementalca) * od 4 do 5 žlic drobtin * 2 žlici stopljenega masla.

Priprava: Iz moke, olja, sladkorja, soli in 75 ml mlačne vode zamesimo vlečeno testo – najlaže s kuhinjskim strojčkom ali električnim ročnim mešalnikom. Testo naj bo gladko in voljno. Čim dlje ga gnetemo, tem lepše in laže ga bomo potem razvlekli. Oblikujemo ga v hlebček, premažemo z malo olja, pokrijemo z ogreto skledo in pustimo počivati najmanj 30 minut. Medtem pripravimo nadev. Paradižnike položimo za pol minute v vrelo vodo. Nato jih oplaknemo z mrzlo vodo in olupimo, narežemo na četrtine ter očistimo semenja. Paradižnike sesekljamo. Čebule olupimo in prerežemo na polovice, te pa narežemo na tanke pramene. Peteršiljeve lističe na drobno sesekljamo. V kozici segrejemo olje in prepražimo čebulo, da je steklasta. Solimo in popramo. Zalijemo z juho in kuhamo na šibkem ognju toliko časa, da tekočina povre. Primešamo peteršilj, paradižnike, rumenjake, kislo smetano, naribani sir in drobtine. Nadev po okusu solimo in popramo. Pustimo, da se ohladi in je samo še mlačen. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Na pomokanem prtu razvaljamo testo in ga na tanko premažemo z oljem ali stopljenim maslom. Nato testo na tanko razvlečemo v pravokotnik. Na testo porazdelimo čebulni nadev – ob robovih pustimo nekaj praznega prostora. Prazni rob na krajših stranicah preganemo čez nadev. S prtom zvijemo zavitek. Preložimo ga na namaščen pekač in premažemo s stopljenim maslom. V vroči pečici pečemo zavitek pri 200 stopinjah 30 minut. Pustimo, da počiva 5 minut, nato ga razrežemo in še vročega ponudimo.

Nasvet: Zavitek bo enako okusen, če ga pripravimo iz kupljenega vlečenega testa za zavitke, pa še hitreje bo narejen.

Estrada

Ansambel bratov Poljanšek z Rudijem Poljanškom v ozadju.
50. letnica

Koncert Veselo v Kamnik – na Veseljaku to nedeljo ob 20.00

svetlana-makarovic, presernova-nagrada
Po četrt stoletja

Foto: Svetlana Makarovič »končno« prejela Prešernovo nagrado

Posnetek zaslona 2024-12-02 124801
Kralj svoje kuhinje

Rok Stubičar prepričal Ajdo, da je pečenka iz potrebušine izvrstna jed

praznujteznami_FB_IGstory
"Hitri prsti"

Praznujte z Aktualom v Stožicah!

Zvezdana Mlakar
Tisti dnevi v mesecu

(Video) Zvezdano Mlakar je seksualna energija vlekla k soigralcu

Janezi, Tivoli
Novoletni festivalček smeha

Janezi se po dvakrat razprodanem Tivoliju odpravljajo na turnejo

Zanimivosti

sušilna stroj, pralni stroj
Sušilni stroj

Previdno s sušenjem čipkastega perila in športne opreme

spomin, pozabljivost, demenca
Hujšamo

Dieta z zimsko hrano, ki izboljša razpoloženje in zašili sive celice

parfum, darilo, prazniki, bozic, december, soliver
Zanimivosti

Izberite vonj, ki bo pisan na kožo

IMG_29BC6AFF4E04-1
Zanimivosti

Ko si invalid, se pri ljudeh zabriše realen pogled na tvoje delo

tenis žoga1
V hladnih mesecih

Teniška žogica na vrtu lahko pozimi reši življenje živalim

otroci tekmujejo, medalja
Obšolske dejavnosti

Tekmovanje daje otroku priložnost za ocenjevanje svojih sposobnosti