Nasveti

Otroke na ulico!

Tina Nika Snoj
31. 3. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Starši se bojijo spustiti otroka samega na ulico, morali pa bi se bati otroške sobe, pravijo strokovnjaki. Samostojno raziskovanje sveta prinaša namreč neprecenljive izkušnje in veščine.

Generacije dolgo so igrišča, parki in tudi ceste odmevali od otroškega vrišča ter igre. Le kdo se ne spomni gumitvista, črnega moža, ravbarjev in žandarjev, zemlje krast in neštetih iger z žogo, ki so se prenašale iz generacije v generacijo. Starše smo opazili le takrat, ko je katera od mam pomolila glavo skozi okno in svojega kratkohlačnika poklicala h kosilu. Zdaj ti prostori že leta samevajo, otroka brez spremstva vidimo le redko. Pa je za otroke res bolj varno in zdravo, da tičijo ves čas za računalnikom in na organiziranih dejavnostih? Je res dobro zanje, da so starši njihovi najboljši prijatelji? Ne, se strinjajo strokovnjaki.

France Prosnik s Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor je name naredil močan vtis pred nekaj leti, ko si je upal naglas izjaviti, da starši ne bi smeli vedeti vsega, kar počnejo njihovi otroci, saj bi jim to onemogočili. V svetu, kjer je skrb za varnost otrok postala že prava – in pogosto škodljiva – obsesija, je takšna izjava uradne osebe redkost. »Off the record« se s tem naši sogovorniki sicer strinjajo, izreči pa si tega ne upajo več na glas, kar veliko pove o družbi, v kateri živimo.
Neprecenljivi veščine in znanje
Starši vidijo predvsem nevarnosti, ne pa tudi dobrih plati samostojne igre, pravi Prosnik. »Nikakor ne želim reči, da se otroku ne more nič zgoditi. Prometa je več kot kadarkoli, na primer. A razlika med prej in zdaj je ta, da se starši nočejo več soočati in spoprijemati z nevarnostjo oziroma hočejo pred njo zavarovati otroka. A otrok se mora naučiti vedenja v prometu in negotov pešec, ki se petkrat ozre ter premisli, je v večji nevarnosti kot vase gotov otrok. To pa seveda ni edini strah. Kar me vedno znova preseneča, je to, da zdaj starši otroka še babici ali tetki ne dajo več z zaupanjem in včasih le kot posebne vrste nagrado. Celo tega tako osnovnega zaupanja med generacijami ni več, kaj šele česa drugega. Pritisk idealnih staršev je večji kot kadarkoli, varnost kot vrednota pa na prvem mestu.« S tem pa otroka prikrajšajo za izredno pomembne izkušnje, ki mu omogočajo, da odraste v celovito in zrelo osebnost. »Zdrav osebnostni razvoj naj bi tudi prostorsko potekal v koncentričnih krogih, nekako tako, kot če kamenček vržeš v vodo. Danes tega ni več. Otroka se posadi v avto in pelje v šolo, trgovino, na tečaja karateja itn. Otrokov svet je sestavljen iz nepovezanih delov, zrnasto. Ne obvladuje več svoje okolice, ne širi svojega sveta, kot je naravno, in ga zato tudi ne obvladuje. V avtu se otrok izklopi in ne povezuje sveta v znan zemljevid. Nekateri prav to pomanjkanje raziskovanja povezujejo s hiperaktivnostjo in nezmožnostjo koncentracije. Doživetje, ko otrok širi obzorje do prvega ovinka pa do trgovine in kleti, ni nič manj pomembno kot Kolumbovo odkrivanje Amerike in za otroka nič manj močno.« Otroci, ki so z avtom magično »teleportirani« z ene točke na drugo, tako živijo v neke vrste fiktivnem svetu, ki ni kaj dosti drugačen od tistega na televiziji ali v računalniški igrici. Tudi zato je prva poteza, ko pridejo domov, pritisk na gumb enega od teh aparatov. »Paradoksalno je,« pravi Prosnik, »da največja nevarnost na otroke preži prav na svetovnem spletu. Starši se bojijo ulice, bati pa bi se morali otroške sobe.« S televizijo in računalnikom se otroci naučijo tudi dolgočasiti. Navajeni so močnih dražljajev in zabave brez uporabljanja domišljije. Žalostno je, da marsikateri otrok, tudi če bi ga spustili ven in med vrstnike, ne bi vedel, kaj početi sam s seboj. Odkrivanje sveta je namreč tudi veščina in za otroka, ki doma pobija zmaje, majhna zelena gosenica na listu verjetno ne bo posebej zanimiva...

 

Več v tiskani izdaji revije Jana, št. 13, 30.3. 2010

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste