Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Pečenje: 30 minut
Sestavine:
1 cvetača (750 g)
sol
5 žlic masla
350 ml mleka
3 žlice moke
2 žlički masla
sveže mlet poper
nariban muškatni orešček
3 jajca
2 žlici sveže naribanega parmezana
maslo za pekač
Priprava:
Cvetačo očistimo, razrežemo in razdelimo na cvetke, te pa oplaknemo z vodo. Pristavimo pol litra vode s pol žličke soli. Ko voda zavre, stresemo vanjo cvetačo in kuhamo, da vre 5 minut. Dobro jo odcedimo na cedilu. V kozici razpustimo 2 žlički masla, dodamo cvetačo in jo med mešanjem rahlo popečemo. Prilijemo 1 dl mleka in kuhamo v pokriti kozici še 15 minut. Nato cvetačo delno pretlačimo. Pečico segrejemo na 190 stopinj. V drugi kozici razpustimo preostanek masla. Potresemo z moko in gladko razmešamo z metlico. Med nenehnim mešanjem prilijemo mleko in kuhamo na zmernem ognju, da se sestavine zgostijo v gladko bešamelno omako. Omako solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Vanjo zamešamo pretlačeno cvetačo. Primešamo tudi stepena jajca in parmezan. Z maslom namastimo model za narastke in vanj stresemo cvetačno zmes. Pokrijemo s kosom alu folije. Pekač damo na srednjo rešetko vroče pečice. Narastek pečemo pri 190 stopinjah 30 minut.