Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 15 minut
Sestavine:
6 vejic bazilike (40 g)
4 vejice peteršilja
2 stroka česna
2 zrela avokada
2 žlici olivnega olja
1 bio limona
40 g sveže naribanega parmezana
1 žlica na drobno sesekljanega čilija (ali čilijevih kosmičev)
100 g na tanko narezane slanine
400 g testenin (na primer peresnikov).
Priprava:
Baziliko in peteršilj osmukamo z vejic in na grobo narežemo. Česen olupimo in na grobo sesekljamo. Česen, baziliko in peteršilj damo v visoko mešalno posodo. Avokada prerežemo, koščico odstranimo, meso pa z žlico odluščimo od lupine in damo v mešalno posodo. Prilijemo olivno olje in sesekljamo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko kašo. Limono umijemo in obrišemo. Ostrgamo 1 žličko lupine in iztisnemo 2 žlici limoninega soka. V avokadovo kašo damo lupinico in sok, polovico naribanega parmezana in čili. Premešamo, pokrijemo in pustimo, da počaka. Rezine slanine narežemo na kratke, 1 cm široke trakove. V teflonski ponvi brez maščobe jih hrustljavo popečemo, nato jih zložimo na plast papirnatih brisač, da odstranimo odvečno maščobo. Medtem po navodilu z zavitka skuhamo testenine v veliki kozici osoljenega kropa, tako da so še čvrste na ugriz. Kuhane testenine odcedimo, vodo od kuhanja pa prestrežemo in je nekaj prihranimo. V avokadovo omako zamešamo od 4 do 5 žlic vode od kuhanja testenin. V ogreto skledo stresemo odcejene testenine in jih takoj prelijemo ter zmešamo z avokadovo omako. Potresemo s slanino in preostankom čilija. Ponudimo s preostankom naribanega parmezana.